Hoppa till huvudinnehåll

Produktion av program med sponsring

Yle får inte producera sponsrade program. Med program som produceras av Yle avses också program som Yle beställer hos underleverantörer för eget bruk.

Med sponsring avses finansiering av eller annat ekonomiskt understöd till program med syfte att främja försäljning av något som gynnar sponsorn eller göra sponsorn mera känd.

Sponsring omfattar alla typer av fall där pengar, produkter eller tjänster ges i syfte främja synligheten för finansiärens eller en tredje parts produkter eller tjänster i programmet, eller där finansiärens eller en tredje parts ställning eller försäljning av produkter eller tjänster kan påverkas av programmet.

Visning av sponsrat program

Yle får visa sponsrade program, det vill säga köpa visningsrätter till ett program som innehåller sponsring, då programmet inte har producerats på beställning av Yle och för Yle (t.ex. färdiga program).

Annan extern finansiering eller finansiellt stöd

Annan extern finansiering eller annat finansiellt stöd tillåts då

 • finansiärens/sponsorns ordinarie uppdrag inte omfattar kommersiell verksamhet
 • finansiären/sponsorn inte ges synlighet i programmet
 • samarbetets syfte är att främja ett allmänt, allmännyttigt eller i övrigt samhälleligt viktigt intresse
 • finansiären/sponsorn inte kan påverka besluten om programmets innehåll.

Yles partner har inte rätt att avtala om någon form av finansiering eller ekonomiskt stöd för ett program utan att i varje enskilt fall i förväg komma överens om detta med Yle.

Bolaget

 • Svenska Yle lanserar mästarkurs för finlandssvenska manusförfattare

  Mästerkurs ska ge fler TV-manus på svenska.

  Med hjälp av internationella mentorer i toppklass, individuell konceptutveckling och seminarier hoppas Svenska Yle och Kulturfonden fördjupa kunskapen om manusarbete och höja kompetensen bland finlandssvenska tv-manusförfattare. Projektet går under namnet Serieverkstaden och inleds i höst.

 • OS 2022–2024 och rejält med vintergrenar – Yle säkerställer att alla har tillgång till sportögonblick

  Yle visar både vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024.

  Yle har ingått ett betydande sändningsavtal för många intressanta idrottsevenemang och -grenar och säkerställer att bänkidrottarna kan ta del av oförglömliga stunder långt in i framtiden. Utöver OS i Tokyo i år kommer även vinter-OS 2022 och sommar-OS 2024 att visas på Yles kanaler. Dessutom kommer Yle att fram till 2024 sända världscupen i skidsport i Österrike som det internationella skidförbundet FIS arrangerar.

 • Yle har tecknat hyresavtal angående utrymmen i Wasa Station

  En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell 2023.

  Yle och byggnadsföretaget YIT har undertecknat ett hyresavtal enligt vilket Yles verksamhet i Vasa flyttar till Wasa Station ifall byggplanerna förverkligas. En flytt till Wasa Station skulle bli aktuell tidigast hösten 2023. Yle äger i dag fastigheten på Abborrvägen i Vasa där bolaget verkar.