Hoppa till huvudinnehåll

SFP-majoriteten i Lovisa kritiseras av SDP: "Samarbetet är inte det bästa möjliga"

Kommunvapen på tak
Kommunvapen på tak Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,kommunvapen,lovisa rådhus

Efter ett år med SFP-välde i Lovisa är Socialdemokraterna besvikna på hur löftena om samarbete har förverkligats. SFP har enkel majoritet i fullmäktige.

Genast efter kommunalvalet betonade ledande SFP-politiker vikten av samarbete över partigränserna. Sitsen med enkel majoritet i fullmäktige var ny för partiet i Lovisa och blivande fullmäktigeordförande Otto Andersson.

- Det innebär ett stort ansvar för SFP. Enkel majoritet betyder ändå inte att vi är de enda i staden. Vi behöver samarbeta, till och med mer än tidigare, sade Andersson i en intervju för Yle Östnyland.

Ett drygt år senare kommer det näst största partiet i fullmäktige med kritik mot SFP-väldet. Socialdemokraterna tycker att samarbetet haltar.

Grafik över mandatfördelningen i Lovisa, kommunalvalet 2017.
Så här såg kommunalvalsresultatet ut i Lovisa. Grafik över mandatfördelningen i Lovisa, kommunalvalet 2017. Bild: Yle Lovisa,Kommunalvalet 2017

- Efter det första året har vi socialdemokrater märkt att samarbetet inte är det bästa möjliga med oss. SFP borde samarbeta med alla partier med tanke på stadens bästa, säger veteranpolitikern Kalevi Lappalainen.

Som ett exempel nämner Lappalainen det avtal som fullmäktigegrupperna slöt i våras. Ett fullmäktigeavtal om arbetsrutinerna i beslutsfattandet och strategier för staden.

- Avtalet är bra men dess anda har inte uppfyllts, konstaterar han kort.

Brist på öppenhet

På frågan var skon klämmer, säger Lappalainen att SFP inte i tid och tillräckligt öppet informerar de andra fullmäktigegrupperna om kommande ärenden och beslut.

- Vi diskuterar gärna frågan om andan i fullmäktigeavtalet med Otto Andersson, SFP, och de andra grupperna i fullmäktige.

Mer konkret än så vill Lappalainen inte uttrycka sin kritik av SFP.

Under det första året med nya fullmäktigeledamöter har Lovisa valt en ny stadsdirektör, Jan D. Oker-Blom, och också jobbat med en omfattande organisationsreform.

Andra partier i fullmäktige delar inte Socialdemokraternas bild av hur SFP förvaltar sin ledande ställning i staden.

Både Samlingspartiet och De obundna, tidigare Sannfinländare, är positivt inställda till hur besluten fattas i Lovisa.

Samlingspartiet och De obundna ser få problem

- Jag är nöjd med hur vi kommer överens om saker i Lovisa, säger samlingspartisten Juha Karvonen. I stadsstyrelsen diskuterar vi oss fram till bra lösningar.

Enligt Karvonen är det inte bra att ett enda parti kan dominera med enkel majoritet i fullmäktige, men han anser att SFP för en öppen diskuterande politik.

- Jag tror att många andra i Lovisapolitiken ser på läget på samma sätt.

Han får medhåll av De obundnas Saara Lång.

- Arbetet i fullmäktige sker nu smidigare, med färre medlemmar, än tidigare. I rätt hög grad beror det säkert på att fullmäktigeordförande medvetet har gått in för att informera oss bättre, säger Lång.

Hon anser ändå att skillnad är minimal om SFP innehar en enkel majoritet eller inte i Lovisa.

- Tidigare har SFP också i stor utsträckning kunnat styra tillsammans med stöd av andra som tycker som de i fullmäktige.

Alla eniga om de viktiga frågorna

Inför den kommande hösten är alla tre lokalpolitiker eniga om vilka frågor som är de viktigaste i Lovisapolitiken.

Det gäller att få ordning på de skolbyggnader som har dålig inneluft samt att ro organisationsreformen i land. I höst ska nya direktörer väljas.

Otto Andersson.
Otto Andersson. Otto Andersson. Bild: Yle / Hanna Othman Otto Andersson

Fullmäktigeordförande Otto Andersson tycker själv att tiden med enkel SFP-majoritet har gått ganska bra.

Han tillägger att det förstås är en ny situation för SFP också och att det innebär ett jättestort ansvar.

– Men vi ska också minnas att väljarna gav oss det här förtroendet i kommunalvalet, säger han.

"Oklart vad missnöjet gäller"

Som svar på Socialdemokraternas kritik säger Andersson att han respekterar Kalevi Lappalainens åsikt.

– Det är ändå lite svårt att ta ställning eftersom det blev oklart vad han egentligen är missnöjd med. Han har inte framfört missnöjet åt mig tidigare.

Otto Andersson tycker att det är intressant att Lappalainen lyfte upp fullmäktigeavtalet, som lär vara det första i Lovisas historia.

Avtalet var enhälligt och alla fullmäktigegrupper är med. Andersson är glad att partierna kunde komma överens.

Vi måste kolla hur vi kan göra det bättre― Otto Andersson

Han påpekar ändå att avtalet bara har varit i kraft ett par månader. Han vill gärna höra mer om vad SDP tycker att inte har uppfyllts.

– Men det är bra att det kom fram att man inom SDP är missnöjda åtminstone till vissa delar. Vi måste kolla hur vi kan göra det bättre.

Själv tycker Andersson att samarbetet har fungerat bra. Gruppordförandena träffas inför varje möte. Andersson säger att man gärna får e-posta eller ringa honom om det är något man vill ha mer information om.