Hoppa till huvudinnehåll

Sibbomordet är mycket ovanligt i finländsk brottshistoria - det här vet vi nu

Avspärrat hus
Offret bodde i Hansas i Söderkulla. Avspärrat hus Bild: Lehtikuva mord,Sibbo,Söderkulla,avspärrning av undersökningsplats,sibbomordet

Polisen kom den misstänkte på spåren förra veckans tisdag. Den misstänkte sköt sig själv i sin lägenhet då polisen försökte gripa honom.

Den 24 juli hittades en död man i en privat bostad i Sibbo. Snart visade det sig att den döde mannen var ett framgångsrikt investeringsproffs.

Det dröjde inte länge innan polisens brottsutredare kom den misstänkte mördaren på spåren, och förra veckans torsdag beslöt sig polisen för att försöka gripa den misstänkte.

Gripandet misslyckades ändå. Först sköt den misstänkte mot polisen och tog sedan sitt eget liv.

Polisman bakom bilar
Polisoperationen på Kaserngatan i Helsingfors tog sammanlagt tre timmar. Polisman bakom bilar Bild: Lehtikuva mord,Sibbo,Söderkulla,avspärrning av undersökningsplats,Kaserngatan,Helsingfors,Polis,sibbomordet

Sibbomordet är ovanligt i den finländska brottshistorien. Offret och den misstänkte hade bra inkomster, var högt utbildade och hade jobbat på samma respekterade företag.

Vanligtvis sker finländska brott mot liv i berusat tillstånd i privata bostäder. Offret och den misstänkte gärningsmannen har oftast låga inkomster och låg utbildning.

Yle har nu sammanställt det vi hittills vet om Sibbomordet.

Offret och den misstänkte

Offret och den misstänkte kände varandra via jobbet. De hade jobbat vid arbetspensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen samtidigt i ett par års tid. Offret var den misstänktes chef.

Ilmarinen är ett av de största arbetspensionsförsäkringsbolagen i Finland. Offret och den misstänkte gärningsmannen jobbade med högriskinvesteringar, där engångsinsatserna kunde stiga till tiotals miljoner euro.

Avspärrad brottsplats i trappuppgång
Polisen försökte gripa mannen som befann sig i sin lägenhet på Kaserngatan i Helsingfors. Avspärrad brottsplats i trappuppgång Bild: Lehtikuva mord,Sibbo,Söderkulla,avspärrning av undersökningsplats,Kaserngatan,Helsingfors,sibbomordet

Den misstänkte är en 34 år gammal helsingforsare. Han hade en hög utbildning inom den tekniska branschen och jobbade som portföljförvaltare. Han hade höga resultatmål.

Mannen lämnade sitt jobb på Ilmarinen i början av 2016 och har enligt Yles uppgifter inte varit i arbetslivet sedan dess.

De före detta arbetskamrater och närstående som Yle har intervjuat beskriver mannen som klok men inte särskilt social.

Offret å sin sida var en 49 år gammal man från Sibbo. Han jobbade som chef vid Ilmarinen. Han lämnade bolaget i början av 2017 och fick i stället jobb som operativ chef vid ett annat bolag.

Arbetskamrater och andra som känner offret beskriver honom för Yle som en omtyckt gentleman.

Hur länge räckte dådet?

Den misstänkte gärningsmannen befann sig hemma hos offret i mindre än en halv timme under morddagen, berättar kriminalkommissarie Mikko Minkkinen vid Östra Nylands polisinrättning.

Med hjälp av bilder från övervakningskameror har polisen fått reda på att den misstänkte anlände till offrets hem i Söderkulla i Sibbo med bil måndagen den 23 juli.

Mindre än en halv timme senare lämnade bilen brottsplatsen. Ögonvittnesrapporter stöder materialet från övervakningskamerorna.

Offret hittades nästa dag. Han hade skjutits och bundits fast.

Enligt de uppgifter som polisen har för tillfället hade den misstänkte rekognoserat hemma hos offret redan innan mordet.

Mikko Minkkinen vill inte precisera uppgiften, men polisen har redan tidigare berättat att den misstänkte hade förföljt offret en längre tid.

Enligt Minkkinen hade den misstänkte inte brutit sig in i offrets hem. Den misstänkte hade för avsikt att döda offret redan då han anlände. Polisen utreder dådet som mord.

Hur kom polisen den misstänkte på spåren?

Det tog ungefär en och en halv vecka för polisen att komma den misstänkte gärningsmannen på spåren.

Genombrottet kom förra veckans tisdag. På torsdagen tog sig polisen till den misstänktes lägenhet på Kaserngatan i Helsingfors.

Mannen sköt mot polisen genom dörren till lägenheten och tog till sist sitt eget liv. Förundersökningsledare Mikko Minkkinen bekräftar att den misstänkte var död då polisen tog sig in i lägenheten.

Skotthål i dörr
Den misstänkte avfyrade skott mot polisen genom lägenhetsdörren. Skotthål i dörr Bild: Lehtikuva mord,Sibbo,Söderkulla,avspärrning av undersökningsplats,Kaserngatan,Helsingfors,sibbomordet

Mannen var en aktiv reservist och hade, enligt Yles uppgifter, ett lagligt vapen.

Tidigare hade polisen också andra misstänkta, men nu misstänker man endast mannen som tog sitt eget liv på Kaserngatan. Eftersom mannen är död kan man inte väcka åtal mot honom.

Vad var motivet?

Att få veta motivet till mordet är en utmaning i sig eftersom den misstänkte är död. Enligt förundersökningsledare Mikko Minkkinen har polisen hittills inte hittat brev eller andra uppgifter som skulle förklara dådet.

Det har funnits olika rykten om motivet men förundersökningen är ännu inte klar.

Enligt Minkkinen har polisen hittills inga uppgifter om att ekonomiska förluster eller till exempel svartsjuka skulle ligga bakom dådet.

Polisens uppfattning är att den misstänktes motiv har varit en "mild besvikelse" gentemot offret. Besvikelsen härstammar från två år tillbaka då den misstänkte lämnade den gemensamma arbetsplatsen.

Vitt hus och grönska
Mordplatsen i Sibbo. Vitt hus och grönska Bild: Lehtikuva mord,Sibbo,Söderkulla,avspärrning av undersökningsplats,sibbomordet

Förra veckans tisdag fick polisen tag på ett gammalt e-postmeddelande, där den misstänkte berättade att offret, hans före detta chef, var orsaken till att han lämnade sitt jobb.

Polisen ger inte ut några detaljer om e-postmeddelandet, men förundersökningsledare Mikko Minkkinen säger att det framkom att den misstänkte gärningsmannen var besviken på offrets agerande.

Enligt Minkkinen var tonen i meddelandet måttlig och lugn.

- Hur har den här saken fortsatt gräma honom så mycket? På basis av meddelandena verkade han inte så bitter fastän besvikelsen var tydlig, funderar Minkkinen.

Yle har intervjuat en del människor som kände offret. De är chockade över mordet och anser att offret alltid var rättvist och balanserat, och de kan inte tro att offret skulle ha betett sig ojust mot sina anställda.

Enligt polisens uppfattning lämnade den misstänkte Ilmarinen på eget initiativ.

Här är händelseförloppet

År 2010 började den misstänkte gärningsmannen jobba på pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen. Offret kommer till samma arbetsplats i februari 2013 och blir den misstänktes chef.

Den misstänkte lämnar Ilmarinen i början av 2016, medan offret byter jobb våren 2017.

Den 24 juli 2018 meddelar nödcentralen åt Östra Nylands polisinrättning att en man har hittats död i en bostad i Söderkulla i Sibbo. Brottsutredningen inleds i samarbete med Centralkriminalpolisen.

Polisen ber allmänheten om tips men använder också sina egna metoder för att samla in information. De talar med offrets före detta arbetskamrater. Utredningen har flera olika spår.

Tisdagen den 31 juli får polisen tag på ett e-postmeddelande där den misstänkte gärningsmannen säger att han lämnade sitt jobb på grund av sin chef, alltså mordoffret.

Andra uppgifter stöder uppfattningen om att den misstänkte kände bitterhet mot offret.

Polisen hittar också bevis som tyder på att den misstänkte gärningsmannen har förföljt offret under en längre tid.

Torsdagen den 2 augusti tar sig polisen till Kaserngatan i Helsingfors för att gripa en farlig person. Den misstänkte avfyrar skott mot polisen genom dörren och tar till sist sitt eget liv.

Polisoperationen räcker cirka tre timmar.

I det här skedet har polisen också gripit tre andra misstänkta, som friges följande dag.

Polisen fortsätter utreda fallet som mord. Förundersökningen är troligtvis klar om några månader.

Polisen utreder också de skott den misstänkte avfyrade mot polisen. Skotten utreds som mordförsök.

Artikeln baserar sig på Sipoon henkirikoksen epäilty kävi tiedustelemassa uhrin kotona ja viipyi siellä teon aikaan alle puoli tuntia – Lue, mitä tiedämme poikkeuksellisesta surmatyöstä skriven av Kaisu Jansson.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland