Hoppa till huvudinnehåll

Sverige behöver fler brandslangar, motorsågar och brandmän – och hoppas att EU skaffar egna brandflyg

Skogsbrand i Sverige
Skogsbrand i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Ljusdal,skogsbränder,Fire in the Mountains

Sveriges regering presenterar nya åtgärder för att bättre kunna bekämpa skogsbränder i framtiden. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tror inte på gemensamma nordiska flygplan för brandbekämpning, utan hoppas istället på att EU skaffar egna brandflyg.

På tisdagen presenterade regeringen nya åtgärder för att Sverige i framtiden bättre ska klara av skogsbränder. Det behövs bland annat mer materiel, allt från brandslangar till motorsågar, och nu ska det utredas närmare vilken utrustning som behövs.

Sverige ska också utbilda fler deltidsbrandmän. I dag utbildas 500 per år och det ska öka till 850 per år. Den luftburna brandbekämpningen ska också förbättras.

Nerbrunnen skog, marken tävkt av grå aska och endast grå trädstammar kvar.
Nerbrunnen skog, marken tävkt av grå aska och endast grå trädstammar kvar. Bild: EPA/Mats Andersson skogsbränder,skog,Ljusdal,Sverige

Sverige har inga egna flygplan för brandbekämpning och det har bland annat föreslagits att de nordiska länderna kunde ha gemensamma flygplan, men det ger inte inrikesminister Morgan Johansson mycket för.

- Det är nog bättre att se på Europeiska unionen, där det finns ett konkret förslag. EU har också en egen ekonomi som man kan använda sig av, det har ju inte det nordiska samarbetet, säger Johansson.

Morgan Johansson
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige trots allt har klarat av att bekämpa sommarens skogsbränder rätt bra. Morgan Johansson Bild: Yle/Linda Söderlund Morgan Johansson

Om EU trots allt inte skaffar egna brandflyg, så är det inte heller uteslutet att Sverige själv köper brandflyg, menar Johansson. Under sommaren fick Sverige hjälp av två italienska och två franska brandbekämpningsplan.

Inrikesministern tackade finska brandmän i Ljusdal

Morgan Johansson tycker ändå att det nordiska samarbetet har fungerat bra, eftersom både Danmark, Finland och Norge har ställt upp med brandmän. Norge har också bidragit med flera helikoptrar.

- Jag träffade en del av de finska brandmännen igår utanför Ljusdal och tackade dem för det jobb de har gjort för Sverige.

Kårböle i Sverige
Kårböle i Sverige Bild: AFP / Lehtikuva Skogsbrand,skogsbränder,Sverige

Sveriges regering drar två politiska slutsatser av bränderna. För det första måste klimatförändringen bekämpas och för det andra måste landet satsa mera på brandbekämpningen.

- 25 000 hektar skog har brunnit över en 14 dagars period. Vi upplever den varmaste sommaren på 260 år. Häromveckan hade vi 25 grader varmt på Kebnekaise, säger Morgan Johansson.

Alliansen vill ha nytt säkerhetsråd och tydligare krisledning

Förra veckan presenterade den borgerliga Alliansen ett program i tio punkter för att stärka Sveriges beredskap. Alliansen vill bland annat ha ett nytt säkerhetsråd som lyder direkt under statsministern och en tydligare statlig krisledning.

Morgan Johansson ser ändå inga problem med ledningen, den tycker han har fungerat klanderfritt.

- Ledning, styrning och samverkan mellan myndigheterna har fungerat på ett utmärkt sätt. Det är nästan det första de säger till mig då jag träffar dem på fältet, så fort jag kliver av bilen.

Sommarens skogsbränder i Sverige har varit de mest omfattande i modern tid. Ännu har inte alla bränder släckts och det är fortsatt stor brandrisk.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes