Hoppa till huvudinnehåll

Trafikutmaningarna störst i huvudstadsregionen - Berner: Vi borde bli mer som stockholmarna och tallinnborna!

En dagisgrupp i reflexvästar som går över ett övergångsställe.
Det gäller att se upp extra mycket i trafiken nu. En dagisgrupp i reflexvästar som går över ett övergångsställe. Bild: Mostphotos barn (familjemedlemmar),trafik,Reflex,Reflexväst,skyddsvägar,daghem,dagvård,trafiksäkerhet,trafiksäkerhet

Tre fotgängare dog och sjuttiotre skadades ifjol vid övergångsställen i Huvudstadsregionen. På riksnivå har olyckorna minskat sedan millennieskiftet.

- Det är klart att utmaningarna är större där det finns mera trafik. Den ökar hela tiden i huvudstadsregionen och så förändras allt med jämna mellanrum vilket betyder ändrade trafikarrangemang då gator rivs upp. Då gäller det förstås att se upp som bilist, berättar trafik- och kommunikationsminister Anne Berner.

På onsdagsförmiddagen ordnades en tillställning där Trafikskyddet klargjorde för sina nya siffror vad gäller olyckor vid övergångsställen i landet. På det stora hela har det blivit bättre, men huvudstadsregionen toppar de mörka siffrorna.

- Det kräver ytterligare försiktighet och lägre hastigheter då sikten är sämre vid olika byggen inne i staden, säger Berner.

En glad kvinna står på en asfalterad gångbana. I bakgrunden syns ett barn på en cykel och ett rött trafikljus.
Minister Berner vill se mer äldre elever hjälpa de yngre i trafiken. En glad kvinna står på en asfalterad gångbana. I bakgrunden syns ett barn på en cykel och ett rött trafikljus. Bild: Yle/Lukas Rusk Helsingfors,Anne Berner,Centern i Finland,berner

Skolstart kräver extra uppmärksamhet

Nu fylls gator och vägar igen av skolbarn och då måste bilisterna se upp extra mycket.

- Inne i Helsingfors, där skolorna finns vid korsningar, betyder det att bilförarna måste koncentrera sig extra mycket. Det är förstås inte lätt att ändra på infrastrukturen men jag skulle gärna se lite gammaldags lösningar där till exempel äldre elever skulle stå ute vid övergångsställen och hjälpa och stöda de yngre barnen, säger Berner.

Trafikljus
Sakta in då det blir gult ljus. Trafikljus Bild: Yle/ Stefan Paavola trafikljus,trafik

"Vi borde titta på Stockholm och Tallinn"

- Mina erfarenheter av trafiken i den här regionen är att det nog har blivit bättre, men klart är att vi borde uppmärksamma fotgängarna ännu mer. Titta bara på hur det fungerar i Stockholm och till och med Tallinn, bilisterna ger mycket bättre rum för den lättare trafiken där, säger Anne Berner.

Nya utmaningar för Esbo

Då metrolinjen drogs ut till Esbo ledde det till att en del busslinjer drogs in. Därmed kommer inte alla Esboelever lika smärtfritt till skolan längre. En hel del föräldrar har valt att skjutsa barnen med egen bil.

- Jag tror att det säkert stabiliserar sig efter en tid. Mitt råd till Esboborna är att vara aktiva och söka nya lösningar. Den nya trafiklagen ger nämligen friare händer för företag och kommuner. Arrangemangen behöver inte längra vara så tunga, säger minister Anne Berner.

Läs också