Hoppa till huvudinnehåll

Trekoli är det nya träkvarteret för Björneborgs seniorer där svenskspråkiga har förkörsrätt

ett fönster och inuti syns en liten blomma i en blomkruka
Det gamla huset Torkel som byggdes i början av 1900-talet kommer att renoveras och få både café och serviceutrymmen. Renoveringen börjar då det nya trähöghuset "Hilla" är färdigbyggt. ett fönster och inuti syns en liten blomma i en blomkruka Bild: Yle/Jasmine Nedergård fasad,fönster,trähus,torkel

I kvarteret ska det finnas ett modernt höghus i trä för 26 hyresplatser, ett renoverat hus med café och serviceutrymmen och en trädgård i kvarterets mitt.

Kvartetet Trekoli, som kommer bestå av det moderna trähöghuset "Hilla" och det renoverade trähuset "Torkel", kom till som ett projekt via Ålderdomshjälpen, som leds av Svenska Kulturfonden i Björneborg.

Planen är att trähöghuset Hilla ska bli klart i september, oktober i år, och att man sedan börjar renovera Torkel, som är byggt i början av 1900-talet.

Mellan husen ska det också planteras en trädgård med både fruktträd och bärbuskar, där både rullstolar och seniorer med rullatorer har plats att röra sig i.

det ännu ofärdiga trähöghuset "hilla"
Det moderna trähuset "Hilla" förväntas bli klart i september, oktober i höst. det ännu ofärdiga trähöghuset "hilla" Bild: Yle/Jasmine Nedergård höghus,trähus,hilla

Eftertraktat seniorboende - men svenskpråkiga har förkörsrätt

Även om trähöghuset Hilla inte ännu är färdigt är nästan alla 26 lägenheter redan uthyrda till seniorer.

Och det har varit svenskspråkiga som haft förkörsrätt, berättar Erik Rosenlew, ordförande för Svenska Kulturfonden i Björneborg.

- Björneborg är ju väldigt finskspråkigt. Och vi följer testamentatorns vilja (Verner Petrell, red. anm.), som skrev att Ålderdomshjälpen är till för alla, oberoende nationalitet. Men han skrev att om man är svenskspråkig så har man förkörsrätt.

byggarbetsplats med en massa bråte framför det gamla huset torkel
Ålderdomshjälpen är en fond som Björneborgsbon Verner Petrell via sitt testamente startat en gång i tiden. Det är Svenska Kulturfonden i Björneborg som har hand om fonden. På bilden syns det gamla trähuset Torkel. byggarbetsplats med en massa bråte framför det gamla huset torkel Bild: Yle/Jasmine Nedergård trähus,byggarbetsplatser,byggplatser,torkel

Samhörigheten viktigast

Seniorbostäderna är till för seniorer som klarar sig själva, det finns alltså ingen vårdverksamhet på plats.

Men det kommer att finnas en verksamhetsledare som är med och skapar program för seniorerna, och man har satsat mycket på samhörighet, berättar Rosenlew.

byggplatsvy över trekoli-kvarteret med fasaden av Hilla-huset till höger
Trekoli är en finskspråkig förvrängning av det svenska ordet trädgård. Ordet används i Satakundaregionen och i Raumo, förklarar Erik Rosenlew, ordförande för Svenska Kulturfonden i Björneborg. På bilden syns enbart ett träd men där ska sedan den stora trädgården finnas. byggplatsvy över trekoli-kvarteret med fasaden av Hilla-huset till höger Bild: Yle/Jasmine Nedergård byggplatser,trähus,trekoli

Samhörigheten ska finnas både mellan boenderna i Trekoli, och mellan Trekoli och Mikaelsgården, som är ett annat hus med hyresbostäder för seniorer som Svenska Kulturfonden i Björneborg har hand om.

Avståndet är ungefär 600 meter mellan seniorhusen.

- Vi har märkt att framförallt samhörigheten har jättestor betydelse. Vi har fått mycket tack för de som bor i våra bostäder för att vi satsar på samhörigheten.

"Ska bli spännande att höra hur de upplever det nya huset"

Trekoli har funnits i tankarna länge, och Rosenlew är glad över att det snart är verklighet.

- Jag tycker att det är alldeles fantastiskt roligt att vi kommit så långt i något som startades för rätt så många år sedan i tanken. Det har varit ett otroligt intressant projekt med nya höghuset i trä, vilket är en ny grej för oss, men vi tycker att projektet förlöpts rätt så bra.

- Det ska bli jätteroligt och intressant att höra sen hur de som sedan bor i huset upplever det. Jag väntar med spänning.