Hoppa till huvudinnehåll

Tung kvalmiss av Oliver Helander i EM-debuten: ”Jag var bara skit”

Oliver Helander i hettan på Olympiastadion i Berlin.
Oliver Helander i hettan på Olympiastadion i Berlin. Oliver Helander i hettan på Olympiastadion i Berlin. Bild: Lehtikuva Oliver Helander,spjutkastning

Spjutkastaren Oliver Helander misslyckades i sitt första stora mästerskap på seniornivå. Helander blev cirka tre meter från en EM-finalplats.

Den 21-årige IF Raseborgkastaren fick nöja sig med resultatet 76,64 i kvaltävlingen i EM i Berlin.

– Nå, inte gick det bra i alla fall. Nog skulle det gärna ha fått gå bättre, inleder en nedstämd Helander i Yle Sportens intervju.

– Inte är det väl nånting som fungerar om man kastar såna här längder.

Vad var det då som inte fungerade?

– Allt i princip.

Inte nervositeten som fällde

Helander kan inte säga vad misslyckandet berodde på. Värmen besvärade honom inte, kroppen kändes bra och inte heller nerverna förstörde för mästerskapsnykomlingen.

– Nä, det var nog inte fast i nervositeten. Det var nog bara jag som var skit.

Oliver Helander.
Oliver Helander. Bild: Lehtikuva Oliver Helander

Vad gick du omkring och funderade mellan dina kast?

– Inte vet jag. Att försöka kasta bättre i nästa omgång. Inte lyckades det riktigt.

Blev osäker efter första kastet

Helanders två första kast blev övertramp och det tredje mätte endast 76,64. Hans rekord från Jakobstad för en månad sedan är 88,02 med vilken han gick in i EM som statistiksexa och outsider i medaljkampen.

Tränaren Glenn Lignell anser att Helanders kast såg försiktiga ut, vilket kan ha berott på underlaget. Enligt Lignell hade banan sannolikt smultit något i hettan.

– När stödfoten inte höll ordentligt i det första kastet så blev han lite osäker, vilket säkert var en helt naturlig reaktion. Det var inte normalt kastande i andra och tredje omgången.

Vilka råd gav du från läktaren?

– Inför sista kastet sa jag bara att han ska göra ett normalt kast och göra så gott han kan. Och kanske ta sig lite längre på sidan av banan så det håller bättre än i mitten, berättar Lignell.

”Världen faller inte ihop”

Kvalmissen är en besvikelse, det sticker Lignell inte under stol med då den tydliga målsättningen var final. Men han blickar redan fram emot kommande mästerskap.

– Det är klart att han måste få vara besviken en tid efter det här. Det går nog över i något skede, inte faller världen ihop med det här. Han får värdefull erfarenhet med tanke på framtiden och förhoppningsvis blir det nytt försök i VM i Doha nästa år.

Antti Ruuskanen kastade 79,93 i den första kvalgruppen och hans resultat räckte med nöd och näppe till för en finalplats trots att han blev lite på två meter från kvalgränsen. Ruuskanen slutade på elfte plats i kvalet.

Resultat, kval

1. Johannes Vetter, Tyskland 87,39 Q
2. Thomas Röhler, Tyskland 85,47 Q
3. Marcin Krukowski, Polen 84,35 Q
4. Cyprian Mrzyglód, Polen 83,85 Q
5. Magnus Kirt, Estland 83,15 Q
6. Andreas Hofman, Tyskland 82,36 Q
7. Rolands Strobinders, Lettland 81,93 q
8. Edis Matusevicius, Litauen 81,08 q
9. Andrian Mardare, Rumänien 80,46 q
10. Jakub Vadlejch, Tjeckien 80,28 q
11. Antti Ruuskanen, Finland 79,93 q
12. Petr Frydrych, Tjeckien 79,74 q
-----
16. Oliver Helander, Finland 76,64

Läs mera:

Säkra kvalkastaren Ruuskanen stannade under 80 meter i Berlin: ”Helt enkelt fel på karlen i dag”

Antti Ruuskanen prickade 79,93 med sitt tredje och sista försök och låg femma efter att hans kvalgrupp kastat klart. Den rutinerade stortävlingsidrottaren tog sig till final som kvalets elfte man.