Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson vill se större satsning både på jordbruket och Östersjöns välmående: "Klart att där finns en viss konflikt"

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är kritisk till regeringens budgetförslag och ser med oro på jordbrukets framtid och på läget i Östersjön. Men hur övergödning av Östersjön och utsläppen från jordbruket ska gå ihop finns inget tydligt svar på.

– Framförallt jordbruket och den kris vi har i jordbruket i dag borde synas tydligare i regeringens förslag.

– Vi har all orsak att se till att vi har en egen livsmedelsproduktion i framtiden.

Så kommenterar Anna-Maja Henriksson de lönsamhetsproblem som jordbrukarna tampats med en längre tid.

I dagarna har det kommit också rapporter om att många jordbrukare planerar sluta inom de närmaste åren. På riksplan väntas cirka 1 100 mjölkbönder lägga av fram till 2020. Det här är allvarligt säger Henriksson.

Ohrantähkiä elokuussa
Ohrantähkiä elokuussa Bild: Heli Mäkikauppila korn (sädesslag),Åker

Sipilä: Jordbrukarnas sak är allas sak

Statsminister Juha Sipilä (C) säger å sin sida att regeringen kommer att diskutera situationen om ett par veckor när budgetförhandlingarna kör igång, men att man är väl medveten om den svåra situationen inom lantbruket.

– Regeringen måste tillsammans titta på åtgärder för att fixa den akuta situationen inom jordbruket, säger Sipilä och tillägger att den inhemska livsmedelsproduktionen måste försvaras.

– Finsk mat och jordbrukarnas sak är alla vi finländares sak.

Juha Sipilä
Juha Sipilä Juha Sipilä Bild: Lehtikuva Juha Sipilä

Vill få bukt på algerna

I sin kritik mot Finansministeriets budgetförslag uttrycker Henriksson också oro över Östersjöns välmående och nämner algläget i både Skärgårdshavet och Finska viken.

Samtidigt står lantbruket för en stor del av fosforutsläppen som ökar gödningen av Östersjön.

Professorn i marinbiologi vid Åbo Akademi, Erik Bonsdorff, sade till Svenska Yle nyligen att Finland är det enda Östersjölandet som inte har lyckats få ner mängden skadliga ämnen som bidrar till övergödning.

Finns det inte en motsättning här?

– Det är klart att där finns en viss konflikt med jordbruket. Men samtidigt är det så att också jordbruket har en beredskap att hitta nya lösningar, så uppfattar jag det.

sinilevää keilaniemenrannassa
sinilevää keilaniemenrannassa Bild: Antti Lähteenmäki / Yle blågrönalger

Henriksson nämner också behovet av ett internationellt samarbete mellan Östersjöländerna, men att miljösamarbetet har lidit av sanktionerna mot Ryssland.

– Miljösamarbetet som också har involverat Ryssland, som släpper ut ganska mycket i Östersjön, har nu stagnerat och det borde man fästa större uppmärksamhet vid, säger Henriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes