Hoppa till huvudinnehåll

Bahtas ”pinsamma” EM-medalj väcker starka känslor i Sverige: ”Sämsta som kunde hända”

Meraf Bahta.
Bahtas medalj är kontroversiell. Meraf Bahta. Bild: imago/IBL/All Over Press Meraf Bahta

Meraf Bahta tog EM-brons på 10 000 meter men utreds också för dopningsbrott. Bahtas medalj hänger löst i en situation som fått det starkaste av internationella strålkastarljus på sig. Pinsamt värre, tycker liksom Yle Sportens Janne Isaksson också svenska krönikörer.

– Det sämsta som kunde hända, skriver Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm i sin rubrik om EM-bronset på 10 000 meter.

Att en vunnen EM-medalj är det sämsta som kan hända säger det mesta om situationen.

Och visst är Bahtas situation knivig – hon har missat tre dopningskontroller och efter granskning har inga missar strukits. Det borde innebära avstängning på upp till två år.

Svenska friidrottsförbundet lät Bahta delta i Berlin trots allt, bara för att sannolikt se löparen bli av med sin medalj efteråt.

– Jag tycker fortfarande det är pinsamt att Meraf Bahta ens fick springa det här loppet. Det går inte att jubla över en medalj som med stor sannolikhet kommer att tas ifrån henne, skriver Wennerholm.

Jubla eller inte jubla

Likt Wennerholm förväntar sig Expressens Ludvig Holmberg riktigt pinsamma följder – framför ögonen på friidrottsvärlden.

– Jag skäms redan nu över hela situationen, skrev Holmberg redan innan Bahtas finallopp var sprunget, och ställde frågorna Sverige fått ta itu med då Bahta senare tog sin medalj:

– Ska vi jubla ändå? Eller vad är det egentligen för medalj? Vill vi ha den?

Om Bahta blir av med sin medalj går den till tyskan Alina Reh som kom fyra och hade kunnat ta hem medaljen på ett trevligare sätt inför hemmapubliken.

– Jag blir arg, det är sorgligt, säger Reh enligt Expressen.

Läs mera:

Kolumn: Grovt svenskt övertramp – en skymf att Meraf Bahta fick springa och ta EM-medalj

Meraf Bahta borde aldrig ha fått delta i friidrotts-EM och det är synd att hon åker hem med en medalj. En medalj hon troligen ännu tappar. Det svenska förbundet får underkänt, skriver Yle Sportens Janne Isaksson.