Hoppa till huvudinnehåll

Kaarle Tapper seglade sig ända till Japan – första finländska nationsplatsen till Tokyo-OS säkrad vid VM i Århus

Kaarle Tapper seglar Laser vid OS i Rio de Janeiro 2016.
Kaarle Tapper kan få segla vid OS en gång till, här i farvattnent utanför Rio de Janeiro 2016. Kaarle Tapper seglar Laser vid OS i Rio de Janeiro 2016. Bild: EPA / All Over Press Kaarle Tapper,segling,Olympic Games,Rio 2016,olympiska sommarspelen,HMS Agincourt

Om exakt två år, den 9 augusti 2020, avslutas OS i Tokyo. I dag bärgade Laser-seglaren Kaarle Tapper Finlands första nationsplats till tävlingarna med sina insatser vid VM i Danmark.

Kaarle Tapper lyckades bärga den första nationsplatsen för Finland seglingen vid OS i Tokyo med sina insatser vid VM-tävlingarna i Århus.

Tapper avslutade med en andra plats i medaljseglingen och landade på tolfte plats totalt, vilket berättigar till en OS-plats för Finlands del.

Tappers rad av placeringar under de tio seglatserna i Århus var 2, 2, 1, 8, 13, 26, 29, 23 och 2 och han var sammanlagt på tolfte plats med 106 poäng i en tävling som vanns av cyprioten Pavolos Kontides.

Den 22-årige Tapper tävlar i klassen Laser standard och var med redan vid OS i Rio de Janeiro.

Trots att Tapper är den som fixat nationsplatsen är det inte givet att det är just han som seglar i OS-regattan om två år.

– Det är skönt att säkra platsen redan nu, så behöver man inte stressa över den längre. Nu kan man börja träna med sikte på OS, det är ändå två år dit, sade Tapper i en intervju på Sailing Team Finlands Facebook-sida.

Under torsdagen lyckades både Monika Mikkola (5:a) och Tuula Tenkanen (14:e) säkra ytterligare en nationsplats till OS, i damernas fall handlar det om klassen Laser Radial.

Av de 250 nationsplatserna vid OS-seglingstävlingarna som finns att tävla om delas 101 stycken ut vid VM-tävlingarna i danska Århus.

Seglingen vid OS i Tokyo kommer att avgöras i vattnen utanför Enoshima, en halvö sydöster om Tokyo. Seglingen vid OS 1964 avgjordes på exakt samma plats.

OS i Tokyo avgörs mellan den 24 juli och 9 augusti 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport