Hoppa till huvudinnehåll

Lidande, hemlöshet och drunknade flyktingar - konsekvenser av krig är temat för ny utställning i Konstfabriken

ett konstverk på en konstutställning med bollar gjorda av hönsnät som hänger från taket. I bollarna finns vita fjädrar. På golvet under bollarna finns en bädd av kol.
ett konstverk på en konstutställning med bollar gjorda av hönsnät som hänger från taket. I bollarna finns vita fjädrar. På golvet under bollarna finns en bädd av kol. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,Konstfabriken,konst,konstverk,krig,följder,consequenses konstutställning

En grupp konstnärer från Helsingfors ställer ut sina konstverk i Konsthallen i Borgå. Utgångspunkten för utställningen är påföljderna av krig och går under namnet "Consequences".

För arbetsgruppen är påföljderna klara. Det handlar om lidande, hemlöshet, ostabilitet, kränkning av mänskliga rättigheter, drunknade flyktingar i Medelhavet och flyktingströmmarna till Europa.

En av konstnärerna i arbetsgruppen är Heidi Hänninen. Hon har i tidigare projekt fått jobba med konstnärer som då varit flyktingar. Den här utställningen är en fortsättning på den tidigare berättelsen.

- Den här utställningen är en fortsättning på en tidigare utställning vi gjorde tillsammans som hette "Journey" och betyder alltså resan till Finland, säger Hänninen.

en kvinna pekar på sitt konstverk av betongänglar på väggen.
Konstnären Heidi Hänninen har även lagt dockor och mjukisdjur på golvet som representerar barnens och djurens lidande efter krig. en kvinna pekar på sitt konstverk av betongänglar på väggen. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,Konstfabriken,konst,konstverk,krig,följder,heidi hänninen

Hänninen har på nära håll fått ta del av hurdana konsekvenser en sådan här resa har. Men krig är inte enbart soldater och konflikter mellan länder.

Krig kan också vara ett metaforiskt uttryck för konflikter mellan tankar och känslor.

Till minnet av sin pappa har Hänninen gjort 100 stycken betongänglar och hängt upp dem som en del av sina konstverk.

- Det här är ett sätt för mig att bearbeta förlusten av min pappa som dog år 2014. Men också för att hedra det 100-åriga Finland beslöt jag mig för att göra betongänglar med formerna jag fick ärva av pappa.

Efter att Hänninen förlorade sin pappa började hon skriva en bok. Boken finns att läsa på det lilla bordet som en del av hennes utställning.

en bunt med papper där det är samlat texter från gamla brev och är en del av ett konstverk.
Enligt konstnären Heidi Hänninen är risken stor att den som läser boken inte i första hand stiger upp därifrån. en bunt med papper där det är samlat texter från gamla brev och är en del av ett konstverk. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,Konstfabriken,konst,konstverk,krig,följder,consequenses konstutställning

Bildkonstnären Muhaned Durubi är från Irak. Han har fått uppleva påföljderna av krig och av att vara flykting på första raden.

En man står vid sin målning som föreställer en flamingo med fastbundna ben.
Muhaned Durubi bearbetar sina traumatiska upplevelser genom att göra konst. En man står vid sin målning som föreställer en flamingo med fastbundna ben. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,Konstfabriken,konst,konstverk,krig,följder,Muhaned Durubi

Utställningen omfattar sammanlagt tio konstnärer. Allas konstverk är inte lika dystra. Olavi Fellman säger att han försökt få in lite humor i sina verk.

Fellmans konstverk är färggranna och påminner lite om karikatyrer. Konstnären tar ställning till bland annat klimatförändringen.

konstnär olavi fellman förbereder sin del av en konstutställning.
Olavi Fellman konstnär olavi fellman förbereder sin del av en konstutställning. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,Konstfabriken,konst,konstverk,krig,följder,olavi fellman

Utställningen är öppen för allmänheten fram till början av september. I samband med utställningen ordnas även ett diskussionstillfälle.
Där svarar sakkunniga personer på eventuella frågor som utställningen väcker.

ett konstverk på en konstutställning där betongänglar är upphängda på väggen och på golvet ligger dockor och mjukisdjur.
Heidi Hänninens utställning i konsthallen i konstfabriken. ett konstverk på en konstutställning där betongänglar är upphängda på väggen och på golvet ligger dockor och mjukisdjur. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,Konstfabriken,konst,konstverk,krig,följder,consequenses konstutställning