Hoppa till huvudinnehåll

Neziri första utanför häckfinalen efter tusendelsdrama: "Det här är värre än en fjärde plats"

Nooralotta Neziri otroligt nära avancemang.
Nooralotta Neziri var direktkvalificerad till semifinalen. Nooralotta Neziri otroligt nära avancemang. Bild: Lehtikuva Nooralotta Neziri,Europamästerskapen i friidrott,friidrott,häcklöpning

Det hängde på tusendelar för Nooralotta Neziri, men någon final vid EM i friidrott blir det dessvärre inte. En lite overklig känsla, säger Neziri som liksom landsmaninnan Reetta Hurske föll ut i semifinal.

Nooralotta Neziri, som var direktkvalificerad till semifinalskedet, löpte i det tredje och sista heatet. Det stod på förhand klart att en tid under 12,94 troligen räcker vidare.

Det visade sig stämma – vilket Neziri bittert fick erfara.

Starten var inte den bästa och löpningen såg ansträngd ut, och när Neziri väl skar mållinjen var hennes placering fyra och tiden 12,94 räckte inte för avancemang. Hon förlorade på målfoto mot Polens Karolina Koleczek som vek sig en finalplats.

– Synd, synd. Det felade i starten för Nooralotta, hon kom inte ur blocken på bästa sätt, konstaterade expertkommentator Mikael Ylöstalo i Yles sändning.

Stora drömmen sprack

Neziris placering i slutresultaten blev nionde och hon var således första dam att missa finalen. Med futtiga fyra hundradelars marginal.

– Jag var väldigt självsäker, jag kan inte förstå att det ska hänga på tusendelar. Det här var chansen på den stora drömmen, grämer sig Neziri.

– En lite overklig känsla, måste jag medge. Jag trodde inte att det skulle falla på en tusendel. Det här är värre än en fjärde plats i finalen.

Nooralotta Neziri löper.
Nooralotta Neziri löper. Bild: Lehtikuva Nooralotta Neziri

”Skulle det nu ens ha varit en hundradel!”

Neziri kände genast att hon blev efter i starten, men därefter rullade löpningen på önskat sätt. Till stort en normal insats – men det räckte inte till i en EM-semifinal.

– Jag är i bättre form än 12,94 eller 12,86 (Neziris årsbästa) och det föll väl på starten. Det är inte optimalt att försöka streta sig upp bakifrån. Det är det första vi ska slipa på till nästa år, att starten är säker och alltid fungerar.

– Men det är svårt att analysera desto noggrannare ännu, de där tusendelarna harmar så mycket. Jag kan fortfarande inte tro det här, jag måste gå och se loppet med egna ögon.

Neziri skakar på huvudet och lämnar intervjun genom att konstatera:

– Skulle det nu ens ha varit en hundradel!

Hurske måttligt besviken

Reetta Hurske löpte i det andra och på förhand sett jämnaste semifinalheatet, dit hon tog sig efter en hel del målkameradramatik på onsdagen. Hennes tid var då 13,21.

Hurske löpte iväg från innerbanan och fick en oerhört bra start, men småningom smög resten av fältet förbi finländskan som slutade på sjunde plats med tiden 13,20.

Hennes tränare Marjukka Suihko var nöjd med upplevelsen.

– Delvis uppfylldes hennes mål med att nå semifinalerna, men att komma närmare 13 sekunder blev ännu för tufft. Hon gjorde ändå en bra tävling, sade Suihko från läktarplats till Yle.

Reetta Hurske vid EM i friidrott.
Reetta Hurske. Reetta Hurske vid EM i friidrott. Bild: Lehtikuva Europamästerskapen i friidrott,friidrott,Reetta Hurske

Hurske själv visade upp ett svidande sår efter loppet då hon hade träffat den sista häcken.

– Jag gjorde två skapliga lopp vid EM. Jag jagade mitt rekord så en liten besvikelse är det. Under mitten av loppen kom en svagare period som sänkte helheten, säger Hurske.

– Jag klarade av att prestera jämnt och sett till hela säsongen har jag sänkt medeltalet på mina tider, men inte kan jag ju vara helt nöjd med det här enskilda loppet. Förhoppningsvis får jag springa tre gånger i EM om två år.

Artikeln uppdaterad med fler kommentarer klockan 21.05.

Läs också