Hoppa till huvudinnehåll

Radhuslänga brann ner i Kimito – fyra hem förstörda

Ett branskadat radhus.
Ett branskadat radhus. Bild: Lina Frisk / Yle Kimito,radhus,brand- och räddningsarbete

En länga med fyra radhus har förstörts i en brand i Kimitoön. Invånare i området evakuerades och släckningen pågick hela natten.

Vid 19.30-tiden på torsdagen gick larmet om en brand i en radhuslänga i Kimito. 19 enheter ryckte ut för att släcka den svåra branden.

Radhuslängan på Industrivägen 5 i Kimito totalförstördes, men inga personer skadades. Rökbildningen var kraftig och räddningsverket uppmanade att undvika platsen.

Ett brandskadat hus.
Branden totalförstörde alla fyra bostäderna i radhuset. Ett brandskadat hus. Bild: Yle/Lina Frisk. Kimito,Brand,radhusbrand

Boende i längan och på området evakuerades. Nödinkvartering erbjöds på bäddavdelningen och en del av de sex personerna som blev hemlösa kunde övernatta hos anhöriga.

Kårchef Sture Holmström beskriver branden som svår. Byggnaden hade filttak och då det brann spreds kraftig llaluktande rök i omgivningen. Han antar att elden varit lös ett tag innan brandbilarna anlände eftersom takkonstruktionen var helt övertänd.

Räddningsverket har nu lämnat platsen och en teknisk undersökning tar vid under förmiddagen.

Monica Hellberg och Susanne Piekkala.
Monica Hellberg och Susanne Piekkala är två av Röda korsets frivilliga som hjälper de drabbade som förlorat sina hem i branden. Monica Hellberg och Susanne Piekkala. Bild: Yle/Lina Frisk. Röda Korset,monica hellberg och susanne piekkala

Stor insats från frivilliga

Flera frivilliga deltog i insatsen. Tom Karell, ordförande för frivilliga räddningstjänsten, säger att de ryckte ut på kort varsel och hade trettio personer på plats efter en timme.

Rökutvecklingen var kraftig och först var beskedet att evakuera alla närliggande hus och äldreboendet Solkulla som har kring 50 boende.

– En så stor evakuering har vi inte haft tidigare. Oftast har vi en eller två timmar på oss, men nu var behovet genast.

Röken lättade och en evakuering var inte nödvändig.

Röda Korset har tagit ansvaret för att bistå de som blivit hemlösa och kontaktar dem under fredagen. De ska få mat, hygienartiklar och kläder, säger Karell.

Uppdaterat: rubriken förtydligad.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland