Hoppa till huvudinnehåll

Rawfoodkaka med blåbär - himmelskt god och nyttig

Rawfood, råkost eller levande föda är en populär matlagningsteknik, inte minst för att den är skonsam mot näringsämnena i maten.

Vi bakade en smaskig blåbärskaka helt utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, i stället använde vi nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god och nyttig kaka.

Blåbär är dessutom rika på antioxidanten antocyanin som ger bättre syn och stärker minnet.

Ingredienser, 6 pers:

  • 6 dl mandel
  • 20 st färska, urkärnade dadlar
  • 1 nypa salt
  • 4 dl blötlagda cashewnötter
  • 2 dl färska blåbär
  • 2 dl vatten
  • 5 st färska, urkärnade dadlar
  • 2 msk honung
  • 4 msk smält kokosolja

Gör så här:

  1. Kör mandel, dadlar och salt i matberedare till en smet (ev. mandeln först en stund).
  2. Bred ut i kakform med löstagbar kant och platta ut med fingrarna.
  3. Kör ingredienser till toppingen i mixer till en jämn smet. Bred ut över bottnen.
  4. Sätt in i kylen i fem timmar.
  • Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

    Katter, hundar, kaniner och en häst deltog i evenemanget.

    Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred också för husdjuren. Många trotsade kylan och besökte Mikaelskyrkan.

  • Simon Skrabb vill inte starta några rykten, men blickar redan vidare i karriären: "Tiden börjar ju vara inne"

    Har två år kvar på kontraktet med IFK Norrköping.

    Simon Skrabb sade redan när han flyttade från Jakobstad och FF Jaro till allsvenskan att Sverige bara är ett mellansteg på vägen. Hans dröm och mål är alltjämt spel i de större ligorna i Europa. Nu handlar det om att vara hel och spela så bra som möjligt så kan en massa grejer hända under året, säger Skrabb till Yle Sporten.

Nyligen publicerat - Mat och dryck