Hoppa till huvudinnehåll

Så här lyckas du med bokplasten på barnens skolböcker

Bubblor, skrynklor, stress och irritation. Det är vardag för många familjer med skolbarn varje höst. Sent på kvällen dyker det upp ett nytt lass böcker som ska plastas till följande dag och så sitter du där i klistret och överväger att vägra plast.

Efter en liten debatt med mig själv kommer jag fram till att det i längden inte är så kul att göra läxor med barnen om böckerna är i smulor och boksidorna som ska göras inte längre existerar.

För att inte tala om hur dyrt och jobbigt det blir att själv skaffa nya böcker när barnet glömt bananen i skolväskan ett par dagar. Det är ganska skönt att kunna torka av saker.

Jag fogar mig i ledet av plastande föräldrar. Om inte annat så för att jag helt enkelt har annat att lägga min energi på än att ta debatten om plastandets vara och icke vara. Varken med lärarna eller mitt barn. Just nu.

Och medan jag vant plastar på, drömmer jag om alternativa, kreativa lösningar. Kanske syr jag bokomslag av gamla kläder nästa år. Måste bara börja i tid, i början av sommarlovet. Och så ska jag be lärarna ge mått på nästa läsårs böcker med vårbetyget. Så att allt är färdigt för ett nytt plastfritt och hållbart läsår. Nästa höst. Bra framförhållning bara, så ordnar sig allt.

Med önskan om en fin skolstart!

Här kommer lite hjälp på vägen för dig som vill plasta böcker smärtfritt

Tre grundregler:

 • en linjal är bra att ha
 • tjockare plast är lättare att få snygg
 • det lönar sig att följa plastens rullning även om det är slöseri (men spara resterna till barnens pyssel)

Gör så här:

 1. Dra ut bokplasten och lägg boken ovanpå. Öppna boken i samma riktning som du dragit ut rullen. Även om den skulle få plats andra vägen så är det större chans att få ett snyggt slutresultat om du vänder boken den väg som plasten rullats.
 2. Uppslagen bok som ligger på bokplast med skyddspapper
  Uppslagen bok som ligger på bokplast med skyddspapper Bild: Yle/ Lee Esselström Bok,Strömsö,plast
 3. Klipp bokplasten med ca 3 cm extra runtom på alla sidor.
 4. Låt bokplasten ligga på bordet med plasten neråt och skyddspappret uppåt. Öppna bokplasten i ett hörn och vik upp skyddspappret till mitten.
 5. Placera bokens baksida 0,5 cm från den vikta kanten och böj bokens baksida gradvis ner mot bokplasten.
 6. Vänd på allt så att baksidan av boken kommer upp. Dra med en linjal från ryggen och utåt så att luft och skrynklor slätas ut.
 7. Vänd allt igen och klipp av hörnen snett på bokplasten.
 8. Skolbok, bokplast, sax och linjal
  Skolbok, bokplast, sax och linjal Bild: Yle/ Lee Esselström Bok,plast,Strömsö
 9. Klipp ett hack i vardera sida vid ryggen där boken öppnar sig.
 10. Vik in plasten vid den längsta kanten så att du böjer plasten in mot pärmens insida och pressar ner plasten med fingrarna. Stryk slätt med fingrarna.
 11. Vik in de två andra sidorna på samma sätt.
 12. Lossa lite mer av skyddspappret, men bara så att det täcker bokryggen och 0,5 cm till. Stryk fast plasten på bokryggen med nageln.
 13. Böj ner 0,5 cm av bokplasten mot framsidan på boken och stryk fast med nageln/ett finger.
 14. Vänd nu bokryggen mot dig och ta en linjal i ena handen och lägg den på boken vid ryggen. Dra försiktigt stegvis loss skyddspappret med ena handen samtidigt som du med linjalen pressar plasten ner mot bokens framsida.
 15. Dra med linjalen från ryggen ut mot kanterna upprepade gånger för att avlägsna bubblor och veck.
 16. Klipp bort hörn och klipp hack som tidigare och vik in på samma sätt som på baksidan.
 17. Klipp bort den extra plasten i bokryggens båda ändor.