Hoppa till huvudinnehåll

Skilsmässa, dödsfall eller flytt – på sorgbearbetning får du hjälp att gå vidare

Kvinna sitter i en säng med ansiktet i sina händer.
Kvinna sitter i en säng med ansiktet i sina händer. Bild: Mostphotos depression,gråt,kvinnor,mental hälsa,sorg,sömnlöshet,olycklig kärlek

En människa möter kanske 30-40 sorger eller förluster i livet, det här enligt Svenska institutet för sorgbearbetning.

I Jakobstad ordnas två kurser i förlusthantering i höst. Det är Kvinnojouren som erbjuder kursen för personer som vill bearbeta olika förluster – som till exempel skilsmässor, dödsfall, flyttar eller pensionering.

- Alla går igenom förluster i livet och det är inte alltid man vet hur man ska hantera det. Då kan det behövas hjälp att lära sig bearbeta sina sorger och förluster, säger Mikael Nilsson som drar kursen för män.

Viveca Nylund drar kursen för kvinnor och hon har också gjort tio sorgbearbetningar för egen del.

- Jag har förlorat ganska många människor i mitt liv. Och jag har flyttat mycket för min pappa var präst och då bor man bara två år på samma ort och så flyttar man och byter ort och kompiskrets.

Enligt Nylund har bearbetningen varit till stor nytta. Inte minst för att kunna förlåta och glömma sådant som funnits i olika relationer.

- Jag har lärt mig att inte gräva ner mig i det. Man får distans och kan lägga det bakom sig och gå vidare.

Pension eller hund som dött

Den som behöver bearbeta en förlust är välkommen på kursen, oavsett vilken sorts förlust det handlar om.

- Det kan vara att du har blivit arbetslös, slutat skolan, gått i pension, att mormors hund har dött eller att mamma har dött. Alltså en brytning i livet på något sätt, säger Nilsson.

På kursen betonas att ingen ska döma någon annan deltagare.

- Det spelar ingen roll vilka förluster det är. Man jobbar med sin egen sorg och man kan diskutera. Och det kan finnas likheter fast det handlar om helt olika saker, säger Nilsson.

- Sorgen är allmängiltig och inte bunden till en viss situation. Har du förlorat något så sörjer du det, säger Nylund.

Viveca Nylund och Markus Nilsson.
Viveca Nylund och Mikael Nilsson. Viveca Nylund och Markus Nilsson. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Jakobstad,nilsson

Tiden läker inte alla sår

Kurserna börjar i september och man träffas åtta gånger under hösten. Varje gång har man ett tema som man går igenom.

Det första man gör på kursen är att slå hål på myter om sorg. Det kan handla om sådant som folk säger till någon som sörjer. Till exempel att tiden läker alla sår.

- Att bara det går tillräckligt lång tid blir det bra igen. Det stämmer inte. En sorg eller förlust kan du ha med dig i många år. Det kan ha gått 10-20 år och du kan ännu bearbeta den, säger Nilsson.

Andra myter kan handla om att man ska sörja i ensamhet eller vara stark och klara sig.

- Det är lätt hänt att man säger åt en pojke: ”du är stora pojken, så gråt inte nu”. Vi vill visa att det är helt okej att sörja och också att visa det.

Brev om krossade drömmar

På kursen får man verktyg att hantera förluster och svåra känslor, enligt Nylund. I slutet av kursen uppmanas deltagarna skriva ett brev som riktas till den person som man bearbetar relationen till.

I brevet kan man till exempel be om förlåtelse och själv ge förlåtelse. Man kan ta upp både glädje och sorg i brevet.

- Eller skriva om saker man önskat man hunnit göra tillsammans. Krossade drömmar kanske, säger Nilsson.

Helande att bli hörd

Tanken är att man sedan läser upp brevet för de andra kursdeltagarna eller handledaren. Men inte åt den människa man skrivit det till, trots att hen kanske fortfarande är vid liv.

- Nej, man gör det här bara som en bearbetning. Annars kan det skapa nya problem om man förlåter någon för något som den inte är medveten om att den har gjort, säger Nilsson.

- Det som är helande är att någon annan hör det du läser upp och du blir hörd. Det har stor effekt. För om du är med om något traumatisk och ingen tror dig eller hör dig så är du ensam och utlämnad. Men när någon hör dig och bekräftar dig så blir det en helt annan situation, säger Nylund.

Tystnadsplikt gäller både för deltagare och för kursledare. Nylund och Nilsson är utbildade av Svenska institutet för sorgbearbetning i Sverige och följer deras program.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten