Hoppa till huvudinnehåll

Sommarvärmen har lockat fler försäljare och kunder till torgen i Ekenäs

Potatis i ett torgstånd.
Försäljningen på Ekenäs torg har fördubblats. Potatis i ett torgstånd. Bild: Yle/Minna Almark torg,torghandel,potatis,ekenäs torg

Torgverksamheten i Ekenäs har gått rekordbra den här sommaren. En stor orsak är det fina vädret, säger Ekenäs Centrumförenings ordförande Marina Strömberg.

- Vi har fördubblat försäljningen i år och det är första gången vi går på plus, säger hon om den traditionella torgverksamheten på onsdagar och lördagar.

Hon tror att den främsta orsaken till succén är det varma och soliga vädret. Det har bland annat lett till att betydligt fler försäljare har sökt sig till torget.

Extra mycket marknadsföring har burit frukt

Förutom de torgförsäljare som hyr torgplatser året om har det också kommit många försäljare som betalar för en plats för en dag.

- Dagsplatserna har fördubblats. När det är fint väder kommer försäljarna på morgonen. Också turisterna kommer till torget när det är fint väder, säger Marina Strömberg.

Ekenäs torg en sommardag.
Antalet försäljare har varit fler i sommar på Ekenäs torg. Ekenäs torg en sommardag. Bild: Yle/Minna Almark torg,Ekenäs,Västnyland,torghandel,ekenäs torg

Centrumföreningen har också satsat extra mycket på att marknadsföra torget i tidningar och på sociala medier.

- Det kommer vi att fortsätta med ännu mera år 2019. Vi kommer verkligen att satsa på torget eftersom det är stadens stjärna.

Yngre kunder efterlyses

Lars Forsstedt från Sköldargård i Ekenäs är en av dem som säljer på torget året om. För hans del har försäljningen gått ungefär lika bra som tidigare somrar.

- Men de allra hetaste dagarna har folk blivit borta. De har säkert gått till stranden i stället. Det får bli max 25 grader varmt, sedan försvinner folk.

Porträttbild av Lars Forsstedt på Ekenäs torg.
Lars Forsstedt stiger upp klockan fyra på morgonen då det är torgdag. Porträttbild av Lars Forsstedt på Ekenäs torg. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,Ekenäs,lars forsstedt

Torget öppnar klockan sju på morgonen och stänger klockan två på eftermiddagen. Tidigt på morgonen är det främst äldre människor som kommer och handlar på torget, säger Lars Forsstedt.

- Yngre människor kommer senare, speciellt på lördagar. Mest människor är det mellan halv tio och ett.

Överlag skulle han gärna se att flera unga människor kom till torget.

- På sommaren kommer de, men speciellt på vinterhalvåret borde vi få mera yngre människor hit.

Kvällstorget flyttar plats

Också kvällstorget har gått rekordbra den här sommaren, säger Marina Strömberg.

- Vi har haft mera försäljare och ekonomiskt sett har vi gått på vinst.

Porträttbild av Marina Strömberg på Ekenäs torg.
Marina Strömberg är Centrumföreningens ordförande i Ekenäs. Porträttbild av Marina Strömberg på Ekenäs torg. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ekenäs,ekenäs torg

Kvällstorget har i år ordnats vid Stallörsparken tisdagar mellan tre och sju på eftermiddagen. Men nästa sommar flyttar det tillbaka till Rådhustorget, säger Marina Strömberg.

- Vi har lyssnat på våra försäljare och alla vill ha det dit. Där är lättare att parkera och om det blåser är det mera vindstilla på torget.

Längre öppet på Kungsgatan

Meningen är också att företagarna längs gågatan kunde ha längre öppet de tisdagar som kvällstorget ordnas, säger Marina Strömberg.

Dessutom finns det planer på att kvällstorget skulle ha senare öppettider; från fyra till åtta på eftermiddagen.

- Vi kommer också att ha något evenemang när det är kvällstorg; någon artist som uppträder på scenen och också ge möjlighet åt föreningar att visa upp sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland