Hoppa till huvudinnehåll

Stadsdirektören vill utreda nybyggt konserthus i Åbo

Konserthuset i Åbo är landets äldsta i sitt slag.
Konserthuset i Åbo är landets äldsta i sitt slag. Bild: Yle/Andy Ödman konserthuset i åbo

Konserthuset från 1952 kräver en omfattande och kostsam renovering. Nu finns önskan om att utreda om det vore bättre att bygga helt nytt.

Konserthuset på Aningaisbacken i Åbo står inför en omfattande renovering. Akustiken måste uppgraderas och filharmoniska orkestern behöver nya utrymmen för att öva i. I konserthuset finns inte plats för alla nödvändiga funktioner och därför har ett alternativ varit att bygga ut huset och att expandera till det intilliggande skolhuset. Kostnaden har beräknats till minst 53,8 miljoner euro. En underfart till Trätorget ökar kostnaden med 6,7 miljoner euro. Om konserthuset byggs ut mot Trätorget eller Mariegatan ökar kostnaden med 11 miljoner euro.

Stadsdirektör Minna Arve önskar att utredningen om att renovera konserthuset bereds på nytt och kompletteras med en utredning om ett eventuellt nybygge. Stadsstyrelsen behandlar konserthusets framtid på sitt möte måndagen den 13 augusti.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Åboland