Hoppa till huvudinnehåll

Svenska protester bar frukt efter kaoskvällen – Lindh till final efter isländska knuffen och Nilsson Montler snöpligt nära medalj

Två svenska protester har gått igenom i friidrotts-EM i Berlin. Lovisa Lindh får springa final på 800 meter efter att ha blivit knuffad – och längdhopparen Thobias Nilsson Montler resultat i finalen blev bättre.

Lindh råkade befinna sig i en trång klunga i sitt semifinalheat på 800 meter, slutade femma och tog sig inte vidare till final. Precis före upploppet stördes Lindh av en isländsk knuff.

Sverige lämnade in en protest som gick igenom: Lindh får springa final trots allt. Isländskan Anita Hinriksdottir diskas för tilltaget.

– Diska mig om ni vill, inga problem. Jag gick ändå inte vidare, sade Hinriksdottir till Expressen.

Lovisa Lindh löper 800 meter.
Lindh får springa final trots allt. Lovisa Lindh löper 800 meter. Bild: imago/Beautiful Sports/ All Over Press Lovisa Lindh

Hoppades på medalj i längd

Finalen i längdhoppning präglades av märkliga resultat. Det som såg ut att vara ett långt hopp av svenska Thobias Nilsson Montler blev bara 8,02 och räckte till för en femteplats.

– Jag ställer mig och tittar på de där linjerna i gropen och ser att jag är långt före tvåan och trean. Därför blir jag så glad – men så kommer 8,02 upp och det känns bara fel, sade Nilsson Montler till Aftonbladet.

Tränaren Yannick Tregaro tröstade Nilsson Montler efter tävlingen och innan Sverige lämnade in en officiell protest.

– Kratern där du landar är 8,20 men om du dragit i shortsen innan dess går inte att se, sade Tregaro.

Protesten gick igenom men gav Nilsson Montler resulatet 8,10 – det vill säga en fjärdeplats och fyra centimeter från silver. Han hade hoppats på medalj.

– Det är som jag sa innan, hade det inte varit för allt strul hade jag varit störtnöjd med en fjärdeplats på mitt första EM. Det är just hela situationen som fortfarande är ett stort frågetecken, varför de gjorde som de gjorde? sade Nilsson Montler.

Under svenskarnas händelserika EM-kväll vann också Meraf Bahta ett kontroversiellt brons på 10 000 meter medan Daniel Ståhl var ynka 23 centimeter från guld i diskus.