Hoppa till huvudinnehåll

Verksamheten på Oravais flyktingförläggning skärs ner

turvapaikanhakijoita
Arkivbild. turvapaikanhakijoita Bild: Yle / Uutisgrafiikka asylsökande (process),asylsökande

Antalet ensamkommande barn som söker asyl i Finland har minskat. Till följd av detta är nu flyktingnämnden i Vörå tvungen att inleda samarbetsförhandlingar.

De senaste tio åren har antalet ensamkommande minderåriga flyktingar som kommit till Finland årligen varierat mellan 150-200, ibland har de till och med varit 700 och år 2015 var det totala antalet så mycket som 3024.

I år har hittills 42 flyktingbarn kommit till Finland.

På grund av de nya siffrorna fattade NTM-centralen i juni ett beslut om att minska på antalet platser vid Vörå flyktingbyrås familjegrupphem. Migrationsverket beslutade även om färre platser vid Oravais flyktingförläggning. Besluten innebär att verksamheten nu måste skäras ner.

Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå.
Mats Hägglund på Oravais flyktingförläggning. Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå. Bild: Yle/Anna Ruda omsorgsdirektör

Verksamheten fortsätter i ny form

Antalet platser minskar från 54 till 28. Minskningen innebär samarbetsförhandlingar, vilka inleds nu på torsdag och kommer att pågå i cirka sex veckor. Hela förändringen träder i kraft 1 januari 2019.

Verksamheten kommer att fortsätta i en annan form. Några av enheterna kommer att dras in och de nya blir så kallade kombihem för både asylsökande barn och för barn som har uppehållstillstånd samt barn med negativa besked. En verksamhetsform man tidigare haft på nationell nivå men frångått.

Verksamheten i Jakobstad för minderåriga läggs ner och de barn som nu befinner sig på enheterna där kommer att i samarbete med Jakobstad att omplaceras.

"Organisationen förlorar massa kunskap"

Mats Hägglund, chef för flyktingförläggningen i Oravais, säger att samarbetsförhandlingarna är mycket ledsamma och kommer att påverka många människor men framhåller att hela flyktingbranschen är lite som ett företag.

- Hela flyktingbranschen går ju ut på tillgång och efterfråga. Nu är det mindre efterfråga än vad det varit tidigare så då måste man anpassa kostymen enligt det. För den enskilde anställde får det tyvärr svåra följder. Och organisationen som sådan förlorar också en massa med kunskap.