Hoppa till huvudinnehåll

Baltisk fredsövning ordnas i Lovisa: "Vi förbereder oss för en ökande spänning mellan länderna"

Pelle Sunvisson.
Pelle Sunvisson har arrangerat fredsövningen Baltic Glory i Kuggom i Lovisa. Pelle Sunvisson. Bild: Yle/Pontus Nyqvist aktivister,Lovisa,Kuggom,Pelle Sunvisson (författare)

Under veckoslutet ordnas fredsövningen Baltic Glory 2018 i Kuggom i Lovisa. Deltagarna som kommer från Finland, Ryssland och Sverige förbereder sig på en ökande spänning mellan länderna.

Tanken är att på ett fredligt vis kunna lösa olika konflikter.

- Vi samlar finska, svenska och ryska fredsröster till en övning där vi förbereder oss på en ökande spänning. Vi övar oss på hur vi skulle reagera om spänningen mellan våra länder blev ännu högre, säger arrangören Pelle Sunvisson.

Inuti huset i Kuggom där Baltic Glory ordnas.
Övningen arrangeras i Kuggom där deltagarna också övernattar. Till vänster ligger en av deltagarna och sover. Inuti huset i Kuggom där Baltic Glory ordnas. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Lovisa,Kuggom

Pelle Sunvisson kommer själv från Sverige och har varit med och ordnat en liknande övning på Åland i fjol. Men det här är första året som övningen ordnas under namnet Baltic Glory.

Att övningen ordnas just i Finland har en praktisk orsak.

- Finland ligger mellan Sverige och Ryssland så det är lätt för deltagarna att ta sig hit. Förhoppningen är att vi nästa år kan ordna den i Ryssland.

Hitta fredliga lösningar

Under övningen som pågår mellan den 9 och den 12 augusti kommer deltagarna att få lära sig att samarbeta och hitta fredliga lösningar på konflikter i stället för att trappa upp våldsspiralen.

Det handlar om ungefär 60 deltagare.

- Vi vill se att spänningen som finns mellan våra länder löses på andra sätt än med vapenskrammel.

- Att hitta gemensamma samarbeten är otroligt viktigt. Det är inte bara viktigt för vår lilla klick som råkar vara här utan det är otroligt viktigt för samhället. Samhället blir säkrare om fler är involverade i fredsrörelsen, säger Sunvisson.

Deltagarna spridda men aktiva

Enligt Sunvisson är en del av deltagarna i Baltic Glory engagerade och aktiva inom t.ex. massmedier, bloggar och i andra sammanhang.

Det är via dem som Sunvisson tror att budskapet om fredliga lösningar förs vidare till det övriga samhället som ringar på vattnet.

- Men visst borde det vara fler här. Det borde inte vara 60 deltagare utan 6000 eller 60 000, säger han.

Baltic Glory 2018. Utanför huset står en människa och utför morgongymnastik.
Lite morgongymnastik utomhus innan fredsövningen börjar. Baltic Glory 2018. Utanför huset står en människa och utför morgongymnastik. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Kuggom,Lovisa

Deltagarantalet har ändå ökat. I fjol på Åland var de 25. Sunvisson tror att om deltagarantalet fördubblas på samma sätt i fortsättningen så kommer de att vara en kraft att räkna med om tio år.

Lyssna på hela intervjun här:

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland