Hoppa till huvudinnehåll

”Gips-Jennis” självförtroende smulades sönder i EM-finalen: ”Inte ska en så obetydlig skada få störa”

Jenni Kangas talar med Hannu Kangas på Olympiastadion i Berlin.
Jenni Kangas talar med Hannu Kangas på Olympiastadion i Berlin. Jenni Kangas talar med Hannu Kangas på Olympiastadion i Berlin. Bild: Lehtikuva Jenni Kangas,friidrott

Jenni Kangas kunde inte mentalt hantera skadekänningarna hon hade inför spjutfinalen i Berlin. Jag kände mig lite yr och hade svårt att koncentrera mig, säger Kangas som åt värkmedicin och slutade tolva.

Jenni Kangas slutade sist i Berlins EM-final med resultatet 54,92 – men utgångsläget var hopplöst. Knäet fungerande inte som det skulle.

Chanserna försvann redan före start. Kangas skadade knäet i det sista kvalkastet, vilket till slut sänkte henne i finalen.

Inte egentligen skadan i sig, men hanteringen av den.

Jenni Kangas i spjutfinalen i EM i Berlin.
Jenni Kangas i spjutfinalen i EM i Berlin. Bild: Lehtikuva Jenni Kangas,spjutkastning

Bilderna från uppvärmningen var talande. Jenni Kangas haltade rejält och tävlade i EM-finalen med stödbenet kraftigt tejpat.

– Jag visste att det kommer att ta lite ont, men när jag började kasta på uppvärmningen kändes det överraskande illa. Den var inte så smärtfri som jag hade hoppats, berättar Kangas som begärde värkmedicin och starkare tejpning.

– Jag sa till mig själv att ”inte har det nån betydelse, det tar ont om det tar ont”. Men nog smulades mitt självförtroende lite sönder där.

Måste känna sig som en vinnare

Med facit i hand var värkmedicinen ett misstag, konstaterar Kangas. Det hade inte behövts och råddade till tankarna.

Helt och hållet lägger hon ändå inte den mediokra insatsen på skadan.

– Inte ska ju en så obetydlig skada få störa tävlingen. Jag blev bara en sån där traditionell ”gips-Jenni”. Jag fick inte alls ordning på tankarna. Delvis på grund av värkmedicinerna, jag kände mig lite yr och hade svårt att koncentrera mig, säger 26-åringen.

– Så inte vill jag helt skylla på benet, men när den där osäkerheten slår in, så påverkar det mig jättemycket. Självförtroendet är helt a och o för mig, att jag känner mig som en vinnare, att jag kommer att göra det jag kan. Men när något sånt där spökar i bakhuvudet går all fokus dit.

Kangas kastställning i samtliga omgångar var ogynnsam då hon inte litade på det onda stödbenet. Hennes serie var 53,97, 54,18 och 54,92. Hon kastade 59,96 i kvalet och en likadan båge i finalen hade tagit in henne bland de åtta bästa.

Guldet gick till hemmanationens Christin Hussong som genast i den första omgången kastade nytt EM-rekord 67,90. Tvåa kom Nikola Ogrodnikova från Tjeckien med 61,85 och trea Liveta Jasiunaite från Litauen med 61,59.

Läs också