Hoppa till huvudinnehåll

Karriärens näst bästa tid – efter en natt på badrumsgolvet: ”Var så jäkla varmt”

Sara Kuivisto löper medeldistans.
Sara Kuivisto utslagen på 1500 meter. Sara Kuivisto löper medeldistans. Bild: EPA / All Over Press Sara Kuivisto

Sara Kuivistos nivå räckte inte ännu till för en plats i EM-final, men Borgå Akilles-löparen vet att hon har sina bästa år framför sig. Uppladdningen inför dagens lopp på 1500 meter skedde på badrumsgolvet.

Precis som på 800 meter för några dagar sedan tog Sara Kuivistos färd slut i försöksheaten på 1500 meter. Kuivisto hängde med i klungan fram till det sista varvet men sedan drog täten ifrån.

Sakta men säkert sackade Kuivisto efter och den 26-åriga mästerskapsdebutanten korsade mållinjen som nionde dam på tiden 4.11,39 – karriärens näst bästa tid efter det personliga rekordet 4.08,96 i Spanien för en månad sedan.

– Jag sprang så bra jag kunde med tanke på dagsformen, så jag får lov att vara nöjd. Det blev inte fast i mycket. De rutinerade tjejerna i täten har tio sekunder bättre rekord och tiotals liknande lopp bakom sig, så de har det lättare mot slutet, säger Kuivisto.

– Det här var bara ett steg för mig, redan att komma hit var fint. Förstås siktade jag på final, men det gick inte vägen ännu den här gången. Jag har mina bästa år framför mig, det kommer att gå fortare undan i framtiden.

Skilda meningar om taktiken

Kuivisto befann sig i mitten av klungan och på insidan största delen av loppet. Något som tränaren Ari Suhonen såg att tog på krafterna.

– Hon var på insidan och var tvungen att bromsa in några gånger, och det borde man försöka undvika för att kunna springa ekonomiskt. Men det såg ut som om hon gjorde allt vad hon kunde, säger Suhonen i Yles sändning.

Adepten höll inte helt med.

– Det här gick faktiskt bättre än på 800 meter och jag fick springa i fred. Det for helt bra taktiskt, jag var tillräckligt fräck och hade en bra position. Men det gick för fort på slutet, säger Kuivisto.

Sov i badrummet

Uppladdningen inför dagens lopp var dessutom inte helt optimal. Kuivisto lade på morgonen upp en bild på nattens sovplats på Instagram.

På badrumsgolvet.

– Jag märkte att det var lägenhetens svalaste plats, så jag gick dit och sova. Det kändes som om det var någon form av värmeaggregat i sängen, där var så jäkla varmt.

Bild på Sara Kuivistos sovplats i WC:n i Berlin.
Bild på Sara Kuivistos sovplats i WC:n i Berlin. Bild: Skärmdump från Sara Kuivistos Instagram Sara Kuivisto

Klagomål över temperaturen på hotellet Finlands lag övernattar i kom under början av veckan, men kritiken lugnade sig när luftkonditioneringen igen började fungera efter ett tag.

Arrangörerna bestämmer laghotellen och ska garantera att alla håller samma nivå. Finland fick besked om var truppen inkvarterar först veckan innan EM. Bland annat Norges, Greklands och Schweiz lag bor i samma hotell som finländarna.

– Det har varit varmt hela veckan, bekräftar Kuivisto nu.

Har det stört?

– Nå, inte vet jag nu. Man har redan blivit van. Men förstås är det lite obekvämt.

Det har ändå inte varit tal om att byta rum eller hotell?

– Nä, inte är jag så känslig. Det var samma för alla.

Det blev en 17:e plats för Sara Kuivisto till slut. Polska Sofia Ennaoui var snabbast i kvalet med tiden 4.08,60. För final krävdes 4.10,14.

Fantastisk förbättring av Rauma

På 3000 meter hinder hyvlade Janica Rauma bort ett tiotal sekunder från sitt personliga rekord. Den nya rekordtiden på 9.41,70 räckte ändå inte till för final för den 32-åriga mästerskapsnykomlingen vars karriär kantats av mängder med skador.

Schweiziskan Fabienne Schlumpf var snabbast i försöken på 9.32,32 medan sista finalplatsen gick till ungerskan Viktoria Gyürkes på 9.38,56. Rauma kom till EM med ett personbästa på 9.51,88.

Hoppa över Twitterpostning

Holttinen svidande nära final i stavhopp

Tommi Holttinen var på hugget i stavkvalet men var bland de första att lämnas utanför finalen.

– Det harmar nog, jag var så nära 561, säger Holttinen som stannade på den personliga rekordhöjden 551.

Urho Kujanpää hoppade 536, liksom Tomas Wecksten. Totalt tio idrottare kom upp till 561 medan franska Alioune Sene och italienska Claudio Michel Stecchi tog sig vidare på 551 utan tidigare rivningar.

Hoppa över Twitterpostning

Linna undvek ”fullständigt fiasko”

Släggkvalet blev ingen succéhistoria ur finländsk synvinkel. Inga Linna kom nia i kvalgrupp A på resultatet 65,46.

– 65. Inte är det något fullständigt fiasko men jag var inte tillräckligt bra i dag. Inte hjälper det att gräma sig över det här, det gör inte resultatet bättre, säger Linna.

Inte heller Krista Tervo tog sig till släggfinal. Hon kastade 65,37 och kom tolva i kvalgrupp B. Sex idrottare klarade kvalgränsen på 70 meter. Tyskan Kathrin Klaas tog sista finalplatsen med 68,64 – det bästa resultatet som någonsin krävts för EM-final.

Huntington tappade terräng i sjukampen

Maria Huntington befinner sig på 22:a plats då sex grenar är avklarade i sjukampen. Så här långt har hon samlat ihop 5003 poäng.

Huntington underpresterade kraftigt i längdhopp och resultatet 566 gav henne en 25:e plats i grenen.

I spjutkastningen var hon på sin normala nivå med resultatet 41,72.

Läs också