Hoppa till huvudinnehåll

Kulturnämnden i Lovisa ventilerade bråket om Ralf Forsströms utställning i Almska gården: "Frågan är slutbehandlad och vi ska gå vidare"

Scenkläder uppställda på rad
Scenkläder uppställda på rad Bild: Jeanette Broman / Yle konst,konstutställningar,kultur,Lovisa,Ralf Forsström

Ett kulturbråk blossade upp kring scenografen Ralf Forsströms utställning i Lovisa. Nu har frågan ventilerats i kulturnämnden.

Tidigare i somras rapporterade Yle Östnyland om ett bråk som uppstått kring scenografen Ralf Forsströms utställning i Almska gården i Lovisa.

I tidningen Loviisan Sanomat beskyllde Forsström bland annat personal vid Lovisa stads kulturbyrå samt kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (SFP) för inkompetens.

Senare klarnade det att en kulturproducent hade lämnat Lovisa stad och att en annan kulturproducent hade fått nya arbetsuppgifter på grund av svängarna kring utställningen.

Åtminstone delar av kulturnämnden kände sig överkörda, och finansieringen diskuterades också flitigt.

"Utställningen har hållit sig inom budgetramarna"

På torsdagskvällen ventilerades bråket i kulturnämnden i Lovisa. Kulturnämnden beslöt att vice ordförande Marjo Vuokko (Grön) som ledde mötet är den enda som uttalar sig.

Då Yle Östnyland ringer upp Vuokko på fredagsmorgonen säger hon att nämnden har gett ett utlåtande i frågan och att hon inte kan säga så mycket mer än det.

porträtt på svensklärare Marjo Vuokko
Marjo Vuokko. Arkivbild. porträtt på svensklärare Marjo Vuokko Bild: Yle/Helena von Alfthan porträtt,marjo vuokko

Sammanfattningsvis går utlåtandet ut på att ansvarsfördelningen inom kultursektorn ska preciseras för att garantera personalens välmående och för att framtida projekt ska kunna förverkligas på ett framgångsrikt sätt.

Nämnden konstaterade också att projektet är lyckat och att utställningen har hållit sig inom budgetramarna.

Hela utlåtandet kan läsas i faktarutan nedan.

Kulturnämndens utlåtande

Kulturnämnden diskuterade i uppbyggande anda den turbulens som uppkommit kring utställningsserien. Vi förde en diskussion om en precisering av ansvarsfördelningen så att vi i framtiden kunde skapa bättre förutsättningar för personalens välmående och ett framgångsrikt förverkligande av olika projekt.

Nämnden konstaterade att projektet har hållit sig inom budgetramarna, och att utställningsserien är synnerligen lyckad och att den understöder Lovisa som en kulturstad.

Tidigare under sommaren har också kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (SFP) och fritidschef Leif Eriksson skrivit en fem sidor lång rapport om utställningen och hur den förverkligades.

Rapporten kommer ändå inte att offentliggöras.

– Man har inte velat offentliggöra den eftersom den innehåller känslig information, så att det inte blir ytterligare turbulens, säger Rosenberg till tidningen Loviisan Sanomat.

Är frågan slutbehandlad i och med torsdagens möte och nämndens utlåtande eller ska ni föra ytterligare diskussioner?

– Frågan är slutbehandlad och nu ska vi gå vidare, säger kulturnämndens vice ordförande Marjo Vuokko till Yle Östnyland.