Hoppa till huvudinnehåll

Norska mirakelbröderna kan bjuda på makalös trippel, men måste tygla kaxigheten – pappa Ingebrigtsen: ”Gillar inte mentaliteten”

Filip Ingebrigtsen på startstrecket.
Filip Ingebrigtsen ger sig ut som guldfavorit i finalen på 1500 meter. Filip Ingebrigtsen på startstrecket. Bild: imago/Camera 4/All Over Press Filip Ingebrigtsen

Att 25 procent av finalfältet heter Ingebrigtsen är ganska coolt. Det säger stolta storebrodern Henrik, som tillsammans med Filip och Jakob jagar en otrolig jackpot i Berlin. Men pappa skulle gärna se mer ödmjukhet av sönerna.

– Fyra, svarar Henrik Ingebrigtsen blixtsnabbt på frågan hur många guld Norge kommer att kamma hem under friidrotts-EM i Berlin, och fortsätter:

– Vill du ha grenarna också?

Givetvis.

– Herrarnas 1500 meter, 5000 meter och 400 meter häck samt damernas 3000 meter hinder, räknar den femfaldiga mästerskapsmedaljören upp.

I hinder släpps Karoline Bjerkeli Grøvdal loss på fredag, på häckvarvet bärgade Karsten Warholm redan sitt guld – men i de två förstnämnda ska mästaren lystra till namnet Ingebrigtsen.

”Blir speciellt”

Ingebrigtsens fantastiska brödratrio är nu för första gången tillsammans i ett mästerskap.

Mest rutinerad är Henrik. 27-åringen är Europamästare från Helsingfors 2012 och har ytterligare fyra mindre ädla EM-medaljer i bagaget. Han missade VM i fjol på grund av skada men har gjort comeback i år.

Filip, 25, snuvade storebror på EM-guldet i Amsterdam senast och tog VM-brons i London förra sommaren. Han är statistiketta i Europa denna säsong med det norska rekordet 3.30,01.

Jakob, 17, gjorde seniormästerskapsdebut på 3000 meter hinder i London, men väljer nu att tampas mot bröderna. Han beskrivs som den mest lovande av alla och har i sommar löpt nytt europeiskt juniorrekord på 1500 meter, 5000 meter och 3000 meter hinder.

Filip och Henrik Ingebrigtsen firar EM-medaljer 2016.
Filip och Henrik Ingebrigtsen försvarar en dubbelseger från EM i Amsterdam 2016. Filip och Henrik Ingebrigtsen firar EM-medaljer 2016. Bild: EPA / Vincent Jannink Henrik Ingebrigtsen,Filip Ingebrigtsen

– Det känns naturligt för mig att vi alla tävlar här eftersom vi tränar ihop och gör nästan allting tillsammans hela tiden. Men att vi alla tre nu för första gången står på startstrecket i samma mästerskap blir speciellt, säger Henrik till Yle Sporten.

– Det här är ju förhoppningsvis bara första gången av många. Det gläder mig stort och det är förstås ännu roligare när vi alla är med och tävlar om medaljer. Att 25 procent av finalfältet på 1500 meter heter Ingebrigtsen är ganska cool.

Grym upphämtning av blodig Filip

Henrik klämde sent in sig bland de tre direktkvalificerade i det första försöksheatet på 1500 meter, medan Jakob bekvämt knep andraplatsen i det sista. Däremellan hade den på förhand sett starkaste av dem alla det betydligt svettigare.

Filip Ingebrigtsen ramlade omkull halvvägs in i loppet, men steg upp, kom ikapp klungan och korsade till slut mållinjen som trea.

En mini-”Lasse Virén”.

– Jag tror Filip vann guldmedaljen där. Jag har aldrig sett någon falla och ta sig vidare. Det ska inte vara möjligt om du inte är så sjukt mycket bättre än de övriga, sade Henrik efteråt enligt VG.

Filip Ingebrigtsen, EM 2018.
Förhandsfavoriten Filip var fem före att missa finalen. Filip Ingebrigtsen, EM 2018. Bild: imago/Camera 4/All Over Press Filip Ingebrigtsen

Filip Ingebrigtsen lämnade banan blodig. Han slog benet in i en högtalare i samband med fallet och har fått förses med fem stygn inför finalen.

– Lyckligtvis är jag i bättre form än någonsin, det räddade mig. Jag hoppas de andra ser loppet i repris så de vet att de inte vinner även om jag faller, sade Filip till NRK efter loppet.

Bröderna får lika mycket armbåge

Filip Ingebrigtsen har flera gånger sagt att han tror ingen rår på honom i guldkampen. Pappa Gjert skulle gärna se lite ödmjukare attityd hos sönerna.

– Jag gillar inte den mentaliteten, vi ska ha respekt för konkurrenterna. Man måste vara försiktig så man inte uppfattas som lite hög i korken. Vi måste vara lite mindre kaxiga, säger tränarpappan till NRK.

Öppna Instagram-inlägget

Henrik Ingebrigtsen har liksom Filip aldrig varit den som sticker under stol med vad han tänker och känner. Ynglingen Jakob har åtminstone hittills varit mer återhållsam i sina kommentarer.

Någon gemensam taktik kommer bröderna inte att lägga upp till finalen. Detta åtminstone enligt Henrik, som klivit upp på prispallen på 1500 meter i tre raka EM-tävlingar.

– Utgångspunkten är alla för sig själv. Det kunde kanske varit en idé att köra tempo, men det är jag som är den svagaste länken och det känns inte som jag kan bidra med så väldigt mycket. För mig gäller det bara att försöka hänga med.

Om alla är med i medaljkampen på sista varvet, kommer bröderna då att få samma behandling som alla andra eller låter du bli att vid behov knuffa dem?

– Filip och Jakob får samma behandling som alla andra. Du måste ta alla som helt normala konkurrenter. Om du blir mjuk kan du tappa positioner och i värsta fall missa medalj, säger Henrik Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen firar, JVM 2018.
Jakob mot Afrika. Jakob Ingebrigtsen tog två medaljer i junior-VM i Tammerfors nyligen och var den enda som slog en kil i den afrikanska dominansen. Jakob Ingebrigtsen firar, JVM 2018. Bild: Lehtikuva Jakob Ingebrigtsen

Medan Filip och Jakob toppar Europastatistiken på 1500 meter ligger Henrik nia. Den äldsta brodern kan ha ännu större medaljchans på 5000 meter där han likaså får sällskap av bröderna.

– Vi satsar alla främst på 1500 meter och tar 5000 lite som en bonus. Vi har 23 timmar på att återhämta oss och rikta in oss på en ny medalj, säger Henrik som är Europaetta på femtusen.

Ni kan maximalt kamma hem sex medaljer till familjen Ingebrigtsen, hur många blir det?

– Vi siktar först på tre medaljer på 1500, det skulle vara helt fantastiskt. Men nog tror jag på åtminstone några medaljer, det tror jag. Och två guld.

Finalen på 1500 meter löps på fredag klockan 22.50 medan 5000 meter står på programmet på lördag klockan 21.55.

Läge för festlig helg i familjen Ingebrigtsen.