Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Kristiina Mäkelä går för EM-medalj – Kangas och Lakka söker framskjuten placering

Tolv finländare medverkar under den femte tävlingsdagen av friidrotts-EM i Berlin. Kvällens säkra finalfinländare är Kristiina Mäkelä i tresteg och Jenni Kangas i spjut.

Under förmiddagspasset är hela nio finländare i elden. Maria Huntington fortsätter sjukampen från en femtonde plats efter öppningsdagen, och Borgå Akilles Sara Kuivisto gör sin andra start i Berlin – resten inleder sina EM-tävlingar.

Kuivisto föll ut i försöksheaten på 800 meter tidigare men är nu ute efter avancemang på 1500 meter. Janica Rauma springer försöksheat på 3000 meter hinder medan Krista Tervo och Inga Linna kvalar till släggfinalen.

På herrsidan har Finland full tremannatrupp i stavhoppet – men den finländaren under förmiddagen som har största framgångschanser är utan tvekan Simo Lipsanen.

Målet rekord i finalen

Lipsanen är nia i deltagarstatistiken med årsbästat 16,84 men skulle ligga tvåa med förra säsongens finländska rekord 17,14. Han har endast tävlat fem gånger i sommar och inte ännu träffat helt rätt.

– Jag inser givetvis mina möjligheter och målet är att hoppa personligt rekord i finalen, säger Lipsanen som toppade formen perfekt i fjol och vann U23-EM-silver med rekordresultat.

Simo Lipsanen, VM 2017.
Simo Lipsanen slogs ut i kvalet i VM i London förra året. Simo Lipsanen, VM 2017. Bild: Lehtikuva Simo Lipsanen

22-åringen har följt samma uppladdningskoncept nu och tror teknikproblemen han lidit av i sommar är ett minne blott. Lipsanen har haft bekymmer med att hitta jämnhet i ansatslöpningen och hade till exempel fem övertramp i FM-finalen.

– På basis av träningarna borde det vara helt okej nu, men det slutliga svaret på hur tekniken beter sig får man först då man kör för fullt i tävling. Men jag litar på att det sitter.

Är du till och med för snabb, att tekniken inte hänger med?

– Man kan aldrig vara för snabb, men i allmänhet när löpningen fungerar och du har den där allra bästa känslan, så kommer också övertrampen. Åtminstone är det så för mig.

Mäkelä och Kangas i final

På kvällen tävlar fyra finländare. Huntington avslutar sjukampen medan Elmo Lakka, Kristiina Mäkelä och Jenni Kangas fortsätter sina tävlingar.

Lakka tog sig till semifinal som sista man på 110 meter häck och får tänja sig rejält för att tampas om nytt avancemang, medan Kangas var åtta i spjutkvalet.

– Det kommer mera bara jag tar mig till final, lovade Kangas innan hon visste att hennes kast på 59,95 räckte vidare med marginal.

Kristiina Mäkelä.
Kristiina Mäkelä övertygade i kvalet. Kristiina Mäkelä. Bild: Lehtikuva Kristiina Mäkelä

Det största blåvita intresset riktar sig ändå – även på kvällen – mot trestegsgropen. Kristiina Mäkelä har alla chanser att blanda sig i den tajta tätstriden.

– Det finns mycket reserver kvar i kroppen. Jag har hela tiden siktat på medalj, och vågar också säga det högt. Nu känns den ännu närmare, sade Mäkelä efter kvalet.

Norge kan ha en stor kväll på gång då Karsten Warholm är ute efter andra guldet på 400 meter efter den väntade segern på 400 meter häck i går. På 1500 meter har i sin tur hela brödraskaran Ingebrigtsen chans att blanda sig i medaljkampen.

Tv-tider:

kl. 10.45–15.00 TV2
kl. 19.50–23.00 TV2

Tävlingarna refereras på svenska av Leif Lampenius och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Tv-sändningen gör emellanåt svängar till Glasgow för att visa andra grenar under super-EM. På Arenan visas friidrotten utan avbrott.

Förmiddagspasset på Arenan hittas HÄR och kvällspasset HÄR.

Tidtabell:

11.00 D slägga kval grupp A Inga Linna
11.50 D sjukamp längdhopp Maria Huntington
12.15 H stavhopp kval Tommi Holttinen, Urho Kujanpää, Tomas Wecksten
12.25 D 200 meter försök
12.30 D slägga kval grupp B Krista Tervo
13.00 D 1500 meter försök Sara Kuivisto
13.25 D 3000 meter hinder försök Janica Rauma
13.40 H tresteg kval Simo Lipsanen
13.50 D sjukamp spjut grupp A
14.05 H 4x400 meter försök
14.40 D 4x400 meter försök
15.05 D sjukamp spjut grupp B Maria Huntington
-----
20.10 H 110 meter häck semifinal Elmo Lakka
20.22 D höjdhopp final
20.32 H 800 meter semifinal
20.48 D 200 meter semifinal
21.07 D tresteg final Kristiina Mäkelä
21.20 D sjukamp 800 meter Maria Huntington
21.25 D spjut final Jenni Kangas
21.50 D 400 meter häck final
22.05 H 400 meter final
22.20 D 800 meter final
22.35 H 110 meter häck final Elmo Lakka?
22.50 H 1500 meter final

Läs mera:

Norska mirakelbröderna kan bjuda på makalös trippel, men måste tygla kaxigheten – pappa Ingebrigtsen: ”Gillar inte mentaliteten”

Att 25 procent av finalfältet heter Ingebrigtsen är ganska coolt. Det säger stolta storebrodern Henrik, som tillsammans med Filip och Jakob jagar en otrolig jackpot i Berlin. Men pappa skulle gärna se mer ödmjukhet av sönerna.

Läs mera:

Kristiina Mäkelä efter kanonkvalet i EM: ”Jag siktar på medalj och vågar också säga det högt”

14,24 i det första försöket. Kristiina Mäkelä visade direkt att hon är i toppform då kvalet i damernas tresteg gick av stapeln i Berlin. Nu nöjer hon sig med inget mindre än medalj i finalen.

Läs mera:

Borgås löpardrottning och glassfantom får styrka av hemstadens stöd – vägrade ge upp EM-hoppet: ”Många andra hade redan kastat in handduken”

Som 26-åring går Sara Kuivisto in i sitt första stora friidrottsmästerskap. Jag hittar egentligen inte på nånting som kunde ha gått bättre, säger Borgå Akilles-löparen som åtnjuter stort stöd i hemstaden.