Att variera vardagsmaten hör till det mest utmanade i alla kök. Tiden är knapp och fantasin ofta lika med noll. Tanken med den här rätten är att man gör en god grund som man kan bygga vidare på i en hektisk vardag.
Tomatsåsen kan man ha färdig i frysen. Såsen fungerar lite som en schweizisk armékniv – den går att använda till allt när nöden är som störst.
Ingredienser, 4 pers:
- 1 st finhackad gul lök
- 1 st fintärnad morot
- 2 st finhackade vitlöksklyftor
- 1 st finhackad paprika
- ½ finhackad chili
- 2 st färska och finhackade lagerblad
- 3 msk olivolja
- 1 dl vitt vin
- 5 kvistar timjam
- 500 g krossade tomater
- salt
- svartpeppar
Gör så här:
- Fräs lök, morot, vitlök, paprika, chili och lagerblad i olivolja i en kastrull utan att det tar färg i ca 30 min tills de blir mjuka och söta.
- Tillsätt vitt vin, timjan och tomat och sjud ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Mer från programmet
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- Bjud på middag som på 1700-talet – glöm allt det där med förrätt, huvudrätt och efterrätt