Hoppa till huvudinnehåll

Pauls mustiga tomatsås - grunden till fem goda vardagsrätter

En köksbänk med flera tomaträtter uppdukade, så som tomatpaj, ratatouille, pizza, korv stroganoff och tomatpasta.
En köksbänk med flera tomaträtter uppdukade, så som tomatpaj, ratatouille, pizza, korv stroganoff och tomatpasta. Bild: Carina Ahlskog / Yle Strömsö (tv-program),Tomatsås,Pizza,Pastasås,pajer och piroger,matrecept,Paul Svensson,tomat,Ratatouille,Korv Stroganoff

Att variera vardagsmaten hör till det mest utmanade i alla kök. Tiden är knapp och fantasin ofta lika med noll. Tanken med den här rätten är att man gör en god grund som man kan bygga vidare på i en hektisk vardag.

Tomatsåsen kan man ha färdig i frysen. Såsen fungerar lite som en schweizisk armékniv – den går att använda till allt när nöden är som störst.

Ingredienser, 4 pers:

 • 1 st finhackad gul lök
 • 1 st fintärnad morot
 • 2 st finhackade vitlöksklyftor
 • 1 st finhackad paprika
 • ½ finhackad chili
 • 2 st färska och finhackade lagerblad
 • 3 msk olivolja
 • 1 dl vitt vin
 • 5 kvistar timjam
 • 500 g krossade tomater
 • salt
 • svartpeppar

Gör så här:

 1. Fräs lök, morot, vitlök, paprika, chili och lagerblad i olivolja i en kastrull utan att det tar färg i ca 30 min tills de blir mjuka och söta.
 2. Tillsätt vitt vin, timjan och tomat och sjud ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.