Hoppa till huvudinnehåll

Pauls mustiga tomatsås - grunden till fem goda vardagsrätter

En köksbänk med flera tomaträtter uppdukade, så som tomatpaj, ratatouille, pizza, korv stroganoff och tomatpasta.
En köksbänk med flera tomaträtter uppdukade, så som tomatpaj, ratatouille, pizza, korv stroganoff och tomatpasta. Bild: Carina Ahlskog / Yle Strömsö (tv-program),Tomatsås,Pizza,Pastasås,pajer och piroger,matrecept,Paul Svensson,tomat,Ratatouille,Korv Stroganoff

Att variera vardagsmaten hör till det mest utmanade i alla kök. Tiden är knapp och fantasin ofta lika med noll. Tanken med den här rätten är att man gör en god grund som man kan bygga vidare på i en hektisk vardag.

Tomatsåsen kan man ha färdig i frysen. Såsen fungerar lite som en schweizisk armékniv – den går att använda till allt när nöden är som störst.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 st fintärnad morot
  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 1 st finhackad paprika
  • ½ finhackad chili
  • 2 st färska och finhackade lagerblad
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 5 kvistar timjam
  • 500 g krossade tomater
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Fräs lök, morot, vitlök, paprika, chili och lagerblad i olivolja i en kastrull utan att det tar färg i ca 30 min tills de blir mjuka och söta.
  2. Tillsätt vitt vin, timjan och tomat och sjud ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Nyligen publicerat - Mat och dryck