Hoppa till huvudinnehåll

Premier League börjar: Förstärkta Liverpool utmanar Manchester City – nykomlingarna Wolves och Fulham tippas högt

Ederson, Vincent Kompany, Sergio Agüero och Claudio Bravo försöker försvara titeln.
Ederson, Vincent Kompany, Sergio Agüero och Claudio Bravo försöker försvara titeln. Ederson, Vincent Kompany, Sergio Agüero och Claudio Bravo försöker försvara titeln. Bild: EPA Manchester City FC,Sergio Agüero,Ederson Moraes,Vincent Kompany

Manchester City var överlägset i fjol men inget lag har försvarat Premier League-titeln framgångsrikt på tio år. Den här säsongen förväntas Liverpool ligga närmast till hands att sätta käppar i hjulen för Pep Guardiolas mästarlag som hållits intakt.

Manchester City slog rekord genom att som första lag samla ihop 100 poäng under en säsong i Premier League. Luckan till tvåan Manchester United var 19 poäng.

City har inte tappat någon av sina tongivande spelare. Kevin De Bruyne, David Silva, Raheem Sterling, Sergio Agüero och gänget har fått sällskap av Riyad Mahrez som värvades från Leicester för 60 miljoner pund i juli.

Laget ser minst lika starkt ut som i ifjol då dessutom ytterbacken Benjamin Mendy som missade nästan hela fjolårssäsongen är tillbaka efter sin skada.

Det enda minuset under sommaren var transfermissen av mittfältsmotorn Jorginho som istället för Manchester City valde att styra kosan från Napoli till Chelsea där han får fortsätta samarbeta med sin tidigare tränare Maurizio Sarri.

Liverpool 170 miljoner pund bättre

Enligt spelbolagen är Liverpool det klart största hotet för Manchester City i titelracet.

Jürgen Klopp talar med Naby Keïta.
Jürgen Klopp talar med Naby Keïta. Jürgen Klopp talar med Naby Keïta. Bild: All Over Press Liverpool FC,Jürgen Klopp,Naby Keïta

Liverpool som slutade fyra i fjol och tog sig till Champions League-final har förstärkt framför allt mittfältet och målvaktsposten.

Istället för de osäkra Loris Karius och Simon Mignolet vaktas Liverpools mål nu av den brasilianska landslagskeepern Alisson som värvades från Roma med hela 65 miljoner pund. I det brasilianska landslaget har Alisson varit första alternativ framom Manchester Citys målvakt Ederson.

På mittfältet hade Jürgen Klopp tunt med alternativ i fjol. Nu har det blivit ändring på den saken efter värvningarna av Naby Keïta från RB Leipzig, Fabinho från Monaco och Xherdan Shaqiri från Stoke.

Ifall Mohamed Salah som förlängt sitt kontrakt med klubben spelar en likadan säsong som i fjol (32 mål och 12 assists) kommer Liverpool med stor sannolikhet att förbättra sin fjärde plats från förra säsongen.

Kampen om Champions League-platser

Precis som under tidigare år är det mycket osannolikt att någon utanför sextetten Manchester City, Liverpool, Manchester United, Tottenham, Chelsea och Arsenal blandar sig in i striden om de fyra Champions League-platserna.

José Mourinho har varit missnöjd över Manchester Uniteds brist på spelarvärvningar.
José Mourinho har varit missnöjd över Manchester Uniteds brist på spelarvärvningar. José Mourinho har varit missnöjd över Manchester Uniteds brist på spelarvärvningar. Bild: All Over Press José Mourinho,Manchester United FC

För Manchester Uniteds och framför allt Tottenhams anghängare har sommaren varit frusterande då klubbarna varit relativt inaktiva på transfermarknaden. Tottenham har de facto inte gjort någonting alls då klubben tvingats hålla utgifterna nere på grund av flytten till det nya White Hart Lane.

Uniteds främsta värvning är Fred från Sjaktar Donetsk som förväntas hjälpa Paul Pogba att ta en mer offensiv roll på lagets centrala mittfält.

Arsenalanhängarna är fulla av förväntan inför den första säsongstarten på det här årtusendets sida utan Arsene Wenger vid rodret. Unai Emery har ärvt ett lag som inte lär blanda sig in i kampen om mästerskapet, men om allt går vägen kan Arsenal utmana om en plats bland de fyra bästa.

Arsenal har ett giftigt anfallsgarde i Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette, Mesut Özil och Henrikh Mkhitaryan. Försvaret är däremot ett större frågetecken.

Det är just försvaret som Arsenal har satsat på under sommaren med målvakten Bernd Leno från Leverkusen, backarna Sokratis Papastathopoulos och Stephan Lichtsteiner samt de defensiva mittfältarna Lucas Torreira och Matteo Guendouzi.

Också Chelsea står inför en ny situation. I Maurizio Sarri har man efter flera defensivt lagda tränare en som tycker om att satsa på anfallsspel. Hur kommer laget att anpassa sig till det?

Målvakten Thibaut Courtois erstattes med unga Kepa Arrizabalaga med målvakternas världsrekordsumma från Athletic Bilbao. De övriga värvningarna Jorginho och Mateo Kovacic ger fler alternativ för Sarri på mittfältet där N’Golo Kanté varit lagets allt i allo under de två senaste säsongerna.

Intresanta nykomlingar

Efter avancemanget från The Championship förväntas Wolverhampton och Fulham inte bara hålla sig kvar i Premier League. De två storsatsande klubbarna ska enligt spelbolagen ha alla möjligheter att sluta på den övre halvan av tabellen.

Rúben Neves har trollbundit Wolvesanhängarna på lagets mittfält.
Rúben Neves har trollbundit Wolvesanhängarna på lagets mittfält. Rúben Neves har trollbundit Wolvesanhängarna på lagets mittfält. Bild: All Over Press Rúben Neves,Wolverhampton Wanderers FC

Wolves som vann The Championship har till och med sjunde lägsta odds att vinna Premier League. Laget kryllar av portugisiskt kunnande från förr och till den här säsongen förstärktes laget ytterligare med bland annat João Moutinho, Rui Patricio och belgiern Leander Dendoncker.

Fulham tog steget till Premier League först via playoff men avslutade säsongen starkt med en svit på 23 matcher utan förlust. Londonklubben förfogar över en av Englands mest lovande spelare i 18-årige Ryan Sessegnon som jämförts med Gareth Bale.

Till den här säsongen har Fulham skaffat bland annat mittfältaren Jean Michael Seri som ännu för ett år sedan var på väg från Nice till Barcelona, världsmästaren från fyra år tillbaka André Schürrle, och Luciano Vietto som spelat för Atletico Madrid, Sevilla och Valencia i La Liga.

Ifall Wolves och Fulham får till det kan de ta upp kampen om titeln bäst-utanför-topp-sex med Everton, Leicester och West Ham.

Den tredje nykomlingen Cardiff blir säsongens stora slagpåse och ta steget ner tillsammans med Watford och Huddersfield, ifall spelbolagen får rätt.

Premier League startar i kväll med drabbningen Manchester United – Leicester klockan 22.

Läs också