Hoppa till huvudinnehåll

Rejält personbästa i EM-semifinal, men ändå inte fullt nöjd – Elmo Lakka upp som femma i Finland genom tiderna

Elmo Lakka löper häck.
Elmo Lakka blev 15 hundradelar från final. Elmo Lakka löper häck. Bild: Lehtikuva Elmo Lakka

Elmo Lakka förbättrade sitt personliga rekord med sju hundradelar i EM-semifinalen på 110 meter häck i Berlin, men hade väntat sig ännu mer. Tiden hade fått vara bättre, säger Lakka som missade final.

28:e man i Europastatistiken, sista man in i semifinalskedet – men 17:e i slutresultaten med ett präktigt nytt rekord 13,60.

Man skulle kunna tro att Elmo Lakka vore överlycklig efter sitt EM-äventyr i Berlin. Men icke.

– Nåjaa… Nog måste man väl vara lite nöjd, men tiden hade fått vara bättre. Så här den här gången, förhoppningsvis går det bättre nästa gång, konstaterar 25-åringen efteråt.

I försöksheaten tappade Lakka i starten, men i kväll var han betydligt vassare ut ur blocken. Han och tränaren Antti Haapakoski hade funnit ett simpelt men fungerande koncept.

– Vi funderade vad vi ska hitta på och han gav rådet att tryck så helvete i starten. Det försökte jag förverkliga och helt bra gick det väl, säger Lakka som föll ut i semifinal även i EM 2016.

Enkelt recept: Träning

Lakka rakade ihop med några häckar under loppets gång, men som helhet klarade han sig utan större missar. Den sista tiden som berättigade till final var 13,45.

Personbästa i EM-semifinal, men du är inte fullt nöjd. Varför inte?

– På grund av tiden. Den borde neråt. Inte kommer man in i tuffa internationella tävlingar med såna här tider, jag borde få rekordet ner mot 13,50.

Hur ska du då få ner rekordet till de tiderna?

– Genom att träna, och förstås borde man hållas hyfsat frisk. Inte är det konstigare än det. Jag är trots allt fortfarande en novis och tappar mot finallöparna i både egenskaper och teknik. Så den kombon måste förbättras.

Lakka steg till femma i Finland genom tiderna med 13,60. Framför sig har han Arto Bryggare (13,35), tränaren Haapakoski (13,42), Kai Kyllönen (13,52) och Matti Niemi (13,57). Lakka passerade Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo (13,64).

Trög andra dag för sjukamparen Huntington

Maria Huntington slutade på 19:e plats i sjukamp. 21-åringen avslutade kampen med tiden 2.27,25 på 800 meter där hon blev sist i sitt heat.

Längdhoppningen blev en besvikelse för Maria Huntington.
Längdhoppningen blev en besvikelse för Maria Huntington. Längdhoppningen blev en besvikelse för Maria Huntington. Bild: Lehtikuva Maria Huntington,sjukamp

Huntington blev en bit från sitt personliga rekord på 5858 poäng på grund av den grova missen i längdhoppningen där hon fick nöja sig med resultatet 5,66. Hennes resultat i Berlin blev 5731 poäng.

Världsmästaren och OS-guldmedaljören Nafissatou Thiam från Belgien vann sitt första EM-guld i sjukamp före Katarina Johnson-Thompson från Storbritannien och Carolin Schäfer från Tyskland.