Hoppa till huvudinnehåll

Storm kring Timo Soini igen - utrikesministerns abortåsikter upprör på sociala medier

Utrikesminister Timo Soini
Utrikesminister Timo Soini i korselden igen på grund av sina åsikter kring abort. Utrikesminister Timo Soini Bild: YLE/Mikko Ahmajärvi Timo Soini

Utrikesminister Timo Soini är återigen målet för ilska på sociala medier, på grund av samma orsak som senast: hans åsikter i abortfrågor.

På torsdag publicerade Soini ett nytt blogginlägg där han hyllar Argentina. Inlägget delades efter att den argentinska senaten förkastat ett lagförslag som skulle ha legaliserat abort i landet.

- Länge leve livet! Livet vinner döden, skriver Soini i sin blogg.

I inlägget frågar Soini också "vad anser jag om senatens senaste beslut?" och svarar endast på frågan med en pussemoji.

Soinis blogginlägg har lyckats uppröra Twitter. Flera politiker har tagit till tjänsten för att fördöma Soinis åsikter.

- Finlands utrikesminister jublar över Argentinas beslut att förkasta kvinnors sexuella rättigheter. Nu fortsätter kvinnor dö till följd av olagliga aborter, skriver De grönas riksdagsledamot Emma Kari på Twitter.

- Tänker ni igen ge förkastandet av kvinnors rättigheter ert tysta godkännande? Är det här Finlands linje?

Hoppa över Twitterpostning

- Timo Soini jublar när argentinska kvinnors rättigheter försvagas. Så här har inte Finland tidigare förhållit sig till kvinnors och mänskliga rättigheter. Är det här den finska regeringens ståndpunkt? Vi hör inga andra åsikter, skriver Sanna Vesikansa.

Hoppa över Twitterpostning

- Timo Soinis abortåsikter är en skam för Finland. Var går gränsen? Finlands utrikesminister kan inte jubla när kvinnors rättigheter i Argentina förkastas, skriver Nasima Razmyar.

Hoppa över Twitterpostning

Också Kvinnosaksförbundet Unionen rf ryter till på Twitter.

- I Argentina görs årligen en halv miljon aborter och 50 000 kvinnor hamnar på sjukhus på grund av de här olagliga operationerna. Det tyder på totalt förakt för kvinnliga rättigheter om man jublar åt gårdagens beslut i senaten.

Förbundet undrar vad statsminister Juha Sipilä och regeringen tänker göra för att se till att den finska utrikesministern börjar representera Finlands offentliga utrikespolitiska linje som strävar till att främja kvinnors rättigheter och sexuell hälsa.

Hoppa över Twitterpostning

I ett mejl till STT skriver Juha Sipilä att kvinnors och flickors ställning, samt de reproduktiva och sexuella rättigheterna är en fråga om mänskliga rättigheter och en grundläggande del av Finlands utrikespolitik.

Det här har varit regeringens långvariga och otvetydiga linje och den har inte ändrats, enligt Sipilä.

Sipilä svarade inte på frågan om regeringen kommer att vidta några åtgärder på grund av Soinis bloggutspel.

Inte första gången

Senast i maj tillrättavisades Timo Soini av andra ministrar efter sina uttalanden om abort.

- Världen håller på att bli konstig om man måste försvara att man står på livets sida, skrev Soini på sin blogg när Irland röstade för en mildare abortlagstiftning med en överväldigande majoritet.

- Jag har haft samma inställning i 30 år - under hela min tid i politiken, svarade Soini efter att han då fick ta emot massiv kritik för sina bloggskriverier.

Då sade Timo Soini under en presskonferens i Bryssel att han motsätter sig alla former av "dödskultur", och att det gäller både abort och eutanasi.

I Argentina kommer abort fortsättningsvis att vara olagligt i de flesta fall.

Efter en 14 timmar lång debatt röstade senaten mot ett lagförslag som skulle lätta på de stränga abortreglerna i landet.

Lagförslaget skulle ha inneburit laglig abort fram till 14:e graviditetsveckan.

Tiotusentals kvinnor vårdas varje år på sjukhus på grund av skador efter olagliga aborter i Argentina.

Läs mera:

Det blev ett nej till liberalare lag om abort i Argentina

I Argentina kommer abort fortsättningsvis att vara olagligt i de flesta fall. Röstningen blev jämn efter en maratondebatt på 14 timmar.

Läs mera:

Timo Soini: Jag har haft samma inställning till abort under de 30 senaste åren och jag skäms inte för det

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) förundrar sig över att frågan om hans inställning till abort ständigt dyker upp. Han säger att han under sina 30 år i politiken inför varje val ställs inför frågan.

Läs också