Hoppa till huvudinnehåll

Tongåvan hälsar på: Ulla Lagerstam väntar varje fredag på Gabriellas sång

Gun och Ulla Lagerstam
Gun och Ulla Lagerstam Gun och Ulla Lagerstam Bild: Yle/Camilla Kivivuori välgörenhet,tongåvan

Tongåvan hälsar då och då på hemma hos lyssnare som är aktiva i programmet. En solvarm augustidag besökte jag Ulla Lagerstam i Harparskog, ungefär halvvägs mellan Ekenäs och Hangö. Där var det festförberedelser på gång men visst hann de prata Tongåvan mellan varven.

En gåva i toner har varit närvarande i det Lagerstamska hemmet ända sedan 60-talet, då Anders G Lindqvist var programvärd.

- Det var så avkopplande att höra hans lugna röst, säger Gun.

Förr lyssnade de mest men nuförtiden är speciellt Gun en mer aktiv lyssnare av Tongåvan och skickar hälsningar med jämna mellanrum. Ofta går hälsningarna till mamma Ulla men också till andra vänner och släktingar.

Nyligen fick Gun tack för en hälsning av en mänska som hon visste att hon inte hade skickat någon hälsning till. Det visade sig att Gun en fredag hade skickat en hälsning till alla som har det svårt. En lyssnare som nyss hade mist sin sambo hörde hälsningen och kände sig träffad.

- Då kändes det bra att jag hade skickat just en sådan hälsning.

Gun Lagerstam
Gun Lagerstam Gun Lagerstam Bild: Yle/Camilla Kivivuori välgörenhet,gun lagerstam

Östnyländskan sitter i trots 60 år i Västnyland

Ulla Lagerstam är mamma till Gun och är hemma från Isnäs, som i tiderna hörde till Pernå och numera till Lovisa. Ullas man jobbade på sågen i Forsby men då sågen lades ner, var de tvungna att se sig om efter ett nytt ställe att jobba och bo på.

- Några vänner tipsade oss om Harparskog i Västnyland och hit flyttade vi på 50-talet, berättar Ulla.

Mannen jobbade på sågen i Skogby och för Ullas del blev det 34 år i Postens tjänst.

Gun var bara fem år då de flyttade till Västnyland och hon har en lillebror, Mats, som föddes på den nya hemorten.

Trots att det blivit över sextio år i Västnyland, hörs den östnyländska intonationen i Ullas tal alldeles tydligt. Ingen sjungande västnyländska här inte!

- Inte kommer östnyländskan aldrig bort, den är nog där, skrattar Ulla.

Gun kan inte riktigt identifiera om hon pratar östnylänska eller västnyländska efter dryga tre årtionden i Helsingfors.

- Med mamma brukar vi ändå dra till med östnyländska tillsammans.

Ulla har möjlighet att bo kvar i sitt hem trots sina 90 år

Ulla blev änka för 25 år sedan, då hennes man Allan plötsligt gick bort. Sedan dess har hon bott ensam i huset som de byggde tillsammans på 70-talet.

Gården och gräsmattan har, liksom de flesta gårdsplaner i vårt land, lidit av torkan i sommar men planterade blommor hälsar mig välkommen. Rosor, sammetsrosor, petunior, lobelior och nejlikor vattnas dagligen på gården.

petunior och lobelia i kruka
petunior och lobelia i kruka Bild: Yle/Camilla Kivivuori blommor (prydnadsväxter),sommar

Här bor Ulla, som den 15 augusti firar sin 90-årsdag, och dottern Gun hälsar på titt som tätt och hjälper mamma med hushållet.

I Harparskog finns inga butiker så matvaror och annat hämtar Gun från Ekenäs. Trots att hon inte har någon bil går det ändå relativt behändigt att ta sig till mamma då tåget stannar på Skogby station en kilometer ifrån.

Gun har pensionerat sig för några år sedan och har en yrkesbana inom Wärtsilä, på konsultföretag, som rektorssekreterare på Hanken och Arcada. Och den sista arbetsplatsen var i riksdagen, där hon var riskdagsassistent åt Maarit Feldt-Ranta.

Gun har nästan hela sitt yrkesverksamma liv bott i Helsingfors men flyttade i och med pensioneringen till Raseborg.

- Det var nog lite svårt att anpassa sig först men nu trivs jag skrattar Gun.

Festyra på gång

Det ska bli fest då Ulla fyller 90. Den ordnar de i Skogby på ett av den forna sågens byggnader, där det numera finns möjlighet att hyra och ordna fester av alla de slag.

Ulla och Gun har svårt att uppskatta hur många gäster som kommer till festen men åtminstone ett dryga tiotal släktingar från Sverige. Dessutom kommer säkert många vänner och släktingar som bor här i Finland.

- Huvudsaken att mamma nu får en fest där hon inte behöver göra annat än vara festföremål. Hon har ställt upp för alla så mycket genom år, säger Gun.

Ulla är förväntansfull inför festen och säger att hon känner sig lite vilsen då hon inte får delta i festförberedelserna.

- Det ska bli roligt med fest. Aldrig hade jag trott att jag skulle få leva så här länge, säger Ulla glatt.

Ulla Lagerstam sitter i sin gungstol
Här sitter Ulla Lagerstam varje fredag och lysnar på Tongåvan Ulla Lagerstam sitter i sin gungstol Bild: Yle/Camilla Kivivuori gungstolar,ulla lagerstam

Inför födelsedagen får Ulla sannolikt gratulationer i Tongåvan. Hur som helst sätter hon sig varje fredag tjugo över sju i sin gungstol i vardagsrummet. Sedan är det Tongåvan som gäller ända fram till klockan tio.

- Jag lyssnar på hälsningarna men mest väntar jag ändå på att få höra Gabriellas sång. Den är min absoluta favorit, berättar Ulla.

Tongåvan fredagen den 10.8.2018 kl 19.22

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje