Hoppa till huvudinnehåll

Norska EM-stjärnan har levt som en toppidrottare i över tio år – Ingebrigtsen till VG: ”Jag har väl offrat barndomen och ungdomstiden”

Jakob Ingebrigtsen löper medeldistans.
Ingebrigtsens karriär på seniorsidan har bara börjat. Jakob Ingebrigtsen löper medeldistans. Bild: imago/Andreas Gora/ All Over Press Jakob Ingebrigtsen

Den 17-åriga Europamästaren Jakob Ingebrigtsen har inte fått friidrottsvärlden att spara på superlativen. Trots sin unga ålder har Ingebrigtsen redan gått en lång väg för stjärnögonblicket i Berlin.

Det handlade dessutom inte bara om guldet på 1500 meter, utan också sättet han tog det på: Ingebrigtsen tog loppet i egna händer, drog upp en lucka och höll ledningen till slut.

– Jag har drömt om att vinna EM och mästerskap sedan jag föddes och att det ska ske redan nu är helt galet, säger Ingebrigtsen till VG.

Många trodde att Jakob Ingebrigtsens äldre bröder Henrik eller Filip skulle ha en bättre chans i tävlingen, men de slutade på fjärde respektive tolfte plats i finalen.

Har jobbat stenhårt största delen av livet

Den som tror att Jakob Ingebrigtsen nått succé av en slump får tänka om. Trots sin unga ålder har han satsat på idrotten i över tio år.

– Jag har väl offrat min barndom, ungdomdomstiden och allt som finns. Att jag har en flickvän är väl det enda normala, säger den första Europamästaren som är född på 2000-talet.

– Jag har levt som en toppidrottare i över tio år och jag är bara 17 år gammal så det säger väl något, fortsätter han i VG:s videointervju.

Att det sociala livet har fått lida är trots allt ingenting som den pinfärska mästaren ångrar.

– Jag vet att jag har lagt ner så mycket tid på det här, precis som de andra löparna. Så det här är ofantligt stort.

Redan i kväll kan Ingebrigtsen skriva ny historia när han tävlar på 5000 meter i Berlin.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också