Hoppa till huvudinnehåll

Rivalens tunga anklagelser mot norska sensationen Warholm: ”Vissa går en kortare väg för att uppnå resultat”

Karsten Warholm.
Karsten Warholm först över mållinjen på 400 meter häck. Karsten Warholm. Bild: Srdjan Suki / EPA-EFE / All Over Press Karsten Warholm

Karsten Warholm var lika stark som förväntat på 400 meter häck där norrmannen följde upp sitt VM-guld med karriärens första EM-medalj av samma valör. Men alla är inte imponerade. Norrmän brukar ju använda astmamedicin, fräser polacken Patryk Dobek.

Herrarnas 400 meter häck slutade i norskt guldjubel. Turkiets Yasmani Copello låg före ännu vid den sista häcken, men under de sista 50 metrarna kom Warholm både ikapp och förbi och knep ett guld till Norge.

– Han gav mig en rejäl fajt, men det är grejen med Copello, det gör han alltid. Han sprang snabbare än jag hade väntat mig, men jag var beredd på hans anstormning och det var ett otroligt roligt lopp. Helt fantastiskt, säger Warholm efter loppet.

Genast efter finalen lämnades en protest in mot Warholm, som snabbt avvisades. Enligt NRK var det Turkiets landslagsledning som lämnade in protesten.

Men det verkar som om flera av Warholms konkurrenter är mindre nöjda med norrmannen.

"Ser inte min femteplats som en förlust"

Efter tävlingen riktade nämligen polacken Patryck Dobek oerhört starka anklagelser i Warholms riktning.

– Jag ser inte min femteplats som någon förlust och jag är varken imponerad eller inspirerad av Warholm. Norrmännen använder astmamedicin för att förbättra deras prestationer. Jag tänker på det hela tiden, säger Dobek till norska NRK och fortsätter:

– Warholm värmde inte ens upp före semifinalen men lyckades ändå lätt ta sig i mål på 45 sekunder. Jag vet inte hur han gör det men det är inte normalt. De flesta arbetar hårt för att uppnå resultat, vissa går en kortare väg, säger Dobek som samtidigt påpekar att han inte har några konkreta bevis på att Warholm skulle ha dopat sig.

Warholm: Jag är 100 procent ren

Enligt NRK stämplade polsk media Dobeks anklagelser som orsportsliga och opassande. Guldhjälten Warholms svar? Det är struntprat.

– Jag har inte astma, jag använder inte astmamedicin och jag räknar med att de som gör det använder det för att komma upp i ett normalt tillstånd. Allt jag gör är 100 procent rent, säger Warholm till NRK.

– Ska man uttala sig på det där sättet ska man ha bevis.