Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Winberg inleder höstterminen långt från hemlandet – nya lärarjobbet är i oljelandet Qatar

porträttbild av Johanna Winberg.
Johanna Winberg med hunden Jo-Jo på sitt sommarställe i Ekenäs skärgård. porträttbild av Johanna Winberg. Bild: Yle/Minna Almark Raseborg,Västnyland,johanna winberg

Det finländska skolsystemet är hett ute i världen just nu. Det säger läraren Johanna Winberg som snart inleder sitt nya jobb i en skola i Qatar.

Johanna Winberg är på ett snabbt besök på sommarstället i Snappertuna i Ekenäs skärgård. Flyget till Qatar åker om några dagar och före det ska hon hinna hem till lägenheten i Kaskö för att packa.

Det har länge varit Johanna Winbergs dröm att jobba utomlands som lärare. När hon fick höra om det finländska företaget Educluster Finlands skola i Qatar tog hon chansen och skickade in en ansökan.

Populärt att åka utomlands och jobba

Konkurrensen om lärarjobben utomlands är hård och totalt kom det in 350 ansökningar. Av dem kallades 80 personer till intervju i Finland.

Johanna Winberg var en av de 19 som sedan flögs till Qatar över en helg.

- Där hade vi mera intervjuer, provlektioner och skriftliga uppgifter. Det var en väldigt intensiv helg nästan helt utan sömn, berättar hon.

Det hela resulterade i att Johanna Winberg är en av de cirka tio nya finländska lärare som börjar undervisa i Qatar-Finland International School vid månadsskiftet augusti-september.

Spännande och annorlunda med finländsk undervisning

Det är fem år sedan företaget Educluster Finland grundade Qatar-Finland International School.

Företagets idé är helt enkelt att sälja finländsk utbildning utomlands och det förmedlar också lärare bland annat till Shanghai och Oman.

Många ifrågasätter också de långa rasterna och att det är betydligt mindre läxor än i andra skolor. Det är främmande men också spännande

Det finländska skolexportföretaget har fört en aktiv reklamkampanj i Qatar. Under de fem år skolan funnits har elevantalet också tiodubblats från 80 till närmare 800.

- Det finländska utbildningssystemet är verkligen populärt just nu. Det är många som är intresserade och vill veta mera om det, säger Johanna Winberg.

Många upplever det finländska systemet som lite spännande och annorlunda jämfört med andra internationella skolor, fortsätter Winberg.

Att ens barn ska hålla i en hammare på slöjdtimmen kan till exempel vara en både överraskande och chockerande information för föräldrarna.

- Många ifrågasätter också de långa rasterna och att det är betydligt mindre läxor än i andra skolor. Det främmande för många, men också spännande, säger hon.

Internationell skola där eleverna ofta byts ut

Totalt jobbar det lite på 40 lärare från Finland i skolan i Qatar. Ungefär lika många lärare kommer från andra länder.

Skolan följer finländsk läroplan och eleverna läser i princip samma ämnen som i finländska skolor. Dessutom läser eleverna också arabiska.

Qatar är ett oljeland och många kommer dit för att jobba några år. Det betyder att eleverna i skolan kommer från hela världen och att eleverna byts ut i rätt snabb takt.

Qatar-Finland International School hör inte till de mest exklusiva skolorna, säger Johanna Winberg.

- Men det handlar ändå om jättehöga summor för oss som är vana vid gratis utbildning, fortsätter hon.

Enligt skolans hemsida kostar det över 10 000 euro per år att gå i skolan.

Mera press i privat skola

För Johanna Winberg blir det en omställning att jobba i en skola som drivs som ett företag.

Vi är bra på kvalitetsundervisning och att jobba tillsammans och lära barn visa respekt och hänsyn

Businesstänket kan vara väldigt främmande för finländska lärare och speciellt i början kan det innebära en hel del press, konstaterar hon.

- Man vill ju alltid prestera så bra som möjligt, men det känns ändå som om det kan bli ganska stressigt. Man vill ju verkligen vara i topp.

Lönen är skattefri men inte lika hög som den kan vara i andra internationella skolor.

- Inte kan jag säga att jag far dit för lönens skull. Men man måste väga saker mot varandra och jag vill främst komma in i det internationella skolsystemet.

Från Skåldö skola via Närpes till Qatar

Johanna Winberg är hemma från Ekenäs. Själv har hon gått i en liten byskola på Skåldö i Ekenäs skärgård där hennes egen mamma var lärare.

En röd sommarstuga med vita knutar ute på landsbygden.
Sommarstället i Snappertuna är en fast punkt i Johanna Winbergs liv. En röd sommarstuga med vita knutar ute på landsbygden. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Snappertuna,Raseborg,Stuga,sommar,fritidshus,sommarstuga

Hon skämtar om att hon just därför länge försökte förneka att läraryrket var hennes grej.

- Jag försökte mig på journalistbanan, men genom lärarvikariat väcktes intresset.

År 2016 blev hon utexaminerad lärare från Åbo Akademis pedagogiska fakultet i Vasa. Under studietiden hann hon jobba en hel del vid sidan om studierna som lärare i olika skolor, främst i Närpes.

- Där har jag haft möjlighet att utvecklas som lärare och jag tar med jättemånga fina erfarenheter i bagaget, säger hon.

En utmaning att jobba utomlands

Orsaken att Johanna Winberg har sökt sig utomlands för att jobba bottnar i att hon vill utmana sig själv och utvecklas som lärare. Hon vill också lära känna andra skolsystem än det i Finland.

Hemma i Kaskö lämnar hon sin man Fredrik Winberg. Meningen var egentligen att han skulle följa med, men eftersom han nyss har fått ett nytt jobb stannar han hemma.

- Men vi är vana att bo på olika adresser i olika länder, så det är inget problem i sig, konstaterar Johanna Winberg.

Eftersom hon åker ensam till Qatar känns det också tryggt att där finns nätverk av kollegor från Finland som hon kan ty sig till.

- Mitt kontrakt är för två år och om jag inte trivs kan jag i princip åka därifrån. Det är tuffare för dem som säljer sitt hus och tar med hela sin familj.

Kvalitetsundervisning på export

På lördag landar planet i Qatar och då får Johanna Winberg veta mera om sitt nya jobb.

För tillfället vet hon bara att hon ska undervisa en av fem parallellklasser i årskurs två. Hur stor klassen är eller vilka nationaliteter barnen har vet hon inte ännu.

Men bara hon koncentrerar sig på det som finländska lärare är bra på kommer allt att gå bra, säger hon.

- Vi är bra på kvalitetsundervisning; att jobba tillsammans och lära barn visa respekt och hänsyn. Vi är duktiga på det här med att få barn att känna sig säkra i sig själv och må bra.