Hoppa till huvudinnehåll

Malier går till val - den sittande presidenten väntas vinna trots kritik och misstankar om valfusk

Bild på Ibrahim Boubacar Keita
Ibrahim Boubacar Keita väntas bli återvald. Bild på Ibrahim Boubacar Keita Mali

Folket i Mali röstar i dag i den andra omgången i presidentvalet. Den sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita väntas vinna valet, men får hård kritik för att han inte fått slut på våldet i landet.

Ibrahim Boubacar Keitas motkandidat är oppositionens Soumaila Cissé.

Valet är en repris från år 2013 då samma kandidater stod mot varandra.

I den första omgången tidigare i sommar fick Keita 41,7 och Cissé 17,8 procent av rösterna. Ursprungligen ställde 24 kandidater upp i valet.

Keita väntas vinna valet bland annat eftersom oppositionen är splittrad och intresset för valet är dämpat.

Cissé har inte lyckats ena oppositionen bakom sig, och kandidaterna i den första omgången har vägrat uttrycka sitt stöd för honom.

Keitan får ändå hård kritik av sina motståndare för hur han handskats med säkerheten i landet. Det har också förekommit anklagelser om valfusk.

Valet i Mali
Oppositionen anklagar den sittande ledningen för valfusk. Valet i Mali Mali

Våld stängde vallokaler

Under den första valomgången stängdes hundratals vallokaler efter hot och våldsamheter från beväpnade grupper, främst i den centrala, laglösa delen av landet.

Inför den andra omgången har man ökat antalet soldater på gatorna med en femtedel. Sammanlagt ska 36 000 soldater se till att valdagen går lugnt till.

Under lördagen demonstrerade hundratals malier i huvudstaden Bamako mot misstänkt valfusk.

Valresultatet väntas bli klart inom en vecka.

Tuaregrebeller i norra Mali 2012.
Lokala tuareger och utländska islamister har utfört våldsamma attacker i Mali. Tuaregrebeller i norra Mali 2012. Bild: Wikimedia Commons / russavia touareger

Flera år av undantagstillstånd

Mali har sedan statskuppen år 2012 plågats av en konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister. Bara under de senaste månaderna har över hundra personer dödats i våldsamheter.

Många hoppas att presidenten nu ska stärka fredsavtalet som slöts år 2015 mellan regeringen och rebellstyrkorna.

- Vi hoppas att den nya presidenten gör ett bättre jobb och vet hur han ska kompensera för tidigare misstag, säger El Hajd Aliou Sow, en pensionerad tjänsteman som nyhetsbyrån AFP talat med vid en av vallokalerna.

Det råder undantagstillstånd i Mali för tredje året i rad.

Cirka 4 000 franska soldater har sedan 2014 funnits på plats i norra och centrala Mali för att lugna ner våldet tillsammans med så kallade G5 som består av styrkor från Mali, Chad, Niger, Burkina Faso och Mauritanien.

Det bor minst 20 olika etniska grupper i Mali och de flesta lever på mindre än två dollar om dagen.


Källor: AFP, BBC, Reuters