Hoppa till huvudinnehåll

Märynummi vald till årets by i Egentliga Finland, Västanfjärd får hedersomnämnande

Lammalabäcken i Västanfjärd.
Lammalabäcken i Västanfjärd. Lammalabäcken i Västanfjärd. Bild: Yle/Monica Forssell lammalabäcken,Västanfjärd

Märynummi i Halikko strax norr om riksettan har utsetts till årets by i Egentliga Finland. Kampen om förstaplatsen var jämn, i år blev det ett hedersomnämnande för tvåan Västanfjärd.

I prismotiveringen beskrivs Märynummi med sina drygt tusen invånare som en by som kombinerar ny och gammal bykultur. Kulturlandskap möter vindkraftverk, ett gammalt sjukhus, mångkultur och lådbilsrally.

I byn finns flera aktiva föreningar och företagare samt ett eget nyhetsutskick. Årets by i Egentliga Finland utsågs för sjuttonde gången av föreningen Egentliga Finlands byar.

Halikko sjukhus.
Det gamla sjukhuset i Märynummi har under senare år också varit asylboende. Halikko sjukhus. Bild: Yle/Lotta Sundström märynummi

Västanfjärd nykomling bland byar

Västanfjärd började uppfattas som en by först efter kommunfusionen och byföreningen grundades två år senare, 2011. Trots det finns långa traditioner av gemenskap och samarbete mellan föreningar i Västanfjärd som har 700 invånare. Enligt Egentliga Finlands byar ligger Västanfjärds styrka i skärgården, havet, naturen och frivilligarbetet. Kulturarbetet är bärande och i byn finns kulturstigar, bokprojekt, Kalkholmsscenen och flera evenemang. Också Västanfjärd har ett eget utskick i Västanfjärds bulletin.

Andraplatsen känns jättebra, säger Marjatta Karikoski som sitter med i byföreningen och ansvarar för kulturområdet.

– Vi var ju omtalade redan i fjol och fick höra på evenemanget Öppna byars dag att det lönar sig att tävla om titeln.

Hon säger att byn fortsätter vara med tills den utses till årets by. Under året som gått har de satsat på vildrosor och ordnat evenemanget vildrosornas natt. Teater Fjerden hör också till de nyare tillskotten i kulturväg i byn och den här sommaren satte den upp Prinsessan Törnrosa på estraden i Kalkholm.

Tredjeplatsen togs av Auvainen i Pöytyä. Skolan utgör byns hjärta och de 200 invånare har där fått ta del av motion och kultur i olika former. Bland annat har skolan varit scen för en rockfestival.

Kriterier för valet av årets by var verksamhet, image, gemenskap och framtidsplaner. I fjol föll valet på Virttaa och året innan utsågs Dalsbruk till årets by i Egentliga Finland.