Hoppa till huvudinnehåll

Migrantfartyg på Medelhavet vädjar om hamn - 141 räddade i akut behov av att nå land

Räddat barn på Medelhavet
Räddat barn på Medelhavet Bild: Läkare utan gränser / Guglielmo Mangiapane migranter,flyktingar,räddning,Läkare utan gränser,Medelhavet,hav,båtar

Organisationen Läkare utan gränser slår igen larm om ett migrantfartyg som omedelbart behöver tillgång till en hamn för att föra iland människor som i fredags räddades på Medelhavet.

Fartyget Aquarius räddade i fredags i 141 migranter - närmare hälften barn - som färdades i olika slags farkoster.

En del båtar var i dåligt skick. En av dem var en överfull träbåt med 116 personer ombord, varav 67 ensamkommande minderåriga.

De hade tillbringat nästan två dygn till havs då Aquarius plockade upp dem, och många är väldigt svaga och extremt undernärda efter att ha tillbringat tid inspärrade i läger i Libyen. De har berättat om omänskliga förhållanden i lägren.

Försvagade människor räddas ombord på fartyget Aquarius
Försvagade människor räddas ombord på fartyget Aquarius Bild: Läkare utan gränser / Guglielmo Mangiapane migranter,flyktingar,räddning,Läkare utan gränser,Medelhavet,hav,båtar

Fartyget behöver tillträde till en säker hamn så fort som möjligt.

Hjälporganisationerna vädjar till EU att se till att de räddade kommer i säkerhet så att Aquarius kan fortsätta sitt sina akuta räddningsinsatser till havs.

Över 70 procent av de räddade kommer från Somalia och Eritrea.

Räddningsfartyget Aquarius drivs av Läkare utan gränser (MSF) och SOS Mediterranée.

Enligt internationell sjörätt måste räddade tas till en säker plats - och Libyen kan inte betraktas som en säker plats, påpekar Läkare utan gränser.

"EU måste hjälpa"

Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée säger sig vara ytterst oroade över det kollapsade asylsystemet i Europa och EU-ländernas misslyckade fördelning av asylsökande som tagit sig till Europa.

Organisationerna uppmanar än en gång alla EU-ledare och relevanta sjöräddningsmyndigheter att se allvaret i den humanitära krisen på Medelhavet.

Migranter som räddas på Medelhavet
Migranter som räddas på Medelhavet Bild: EPA / Doctors Without Borders flyktingar,migranter,Medelhavet,båtar,hav

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes