Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Friidrotts-EM avslutas – Simo Lipsanen sista kvällens sista blåvita medaljhopp

I kväll avslutas friidrotts-EM i Berlin 2018. Sammanlagt avgörs nio grenar med finländsk färg i två. Simo Lipsanen är Finlands sista chans till en pallplacering.

Den sista tävlingsdagen inleds med maratonlopp på Berlins gator. Finland saknar deltagare efter att Europatrean Anne-Mari Hyryläinen var tvungen att dra sig ur på grund av skada.

Under kvällspasset medverkar fem finländare. Finland riskerar att bli utan medalj för andra gången i EM-historien. Den enda gången det hänt sedan premiären 1934 var i Budapest 1966.

Ska nollan undvikas måste Simo Lipsanen lyckas. Får Lipsanen ordning på den svajiga tekniken och presterar på sin egen högsta nivå, så hittas hans namn högt uppe i resultatlistan.

– Det finns tolv män som har chans till medalj. Det är väldigt jämnt och alla har sin chans. Jag satte inför EM målet att hoppa rekord i finalen och det målet håller, sade Lipsanen efter kvalet.

Finländskt stafettrekord möjligt

Kvällens fyra övriga finländare löper stafett. Finlands kvartett Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen och Samuel Purola måste sannolikt förbättra nationsrekordet 39,25 med ett par tiondelar för att avancera.

– Närmare 39 måste vi komma. Löpfarten bestämmer i sista hand sluttiden, men växlingarna har gått bra på träning, säger Ahlfors.

– Nog krävs det till och med under 39 sekunder för final, tror tränaren Petteri Jouste. Men ett finländskt rekord är fullt möjligt för den här kvartetten.

Samuel Purola, Oskari Lehtonen, Otto Ahlfors och Eetu Rantala.
Samuel Purola (t.v.), Oskari Lehtonen, Otto Ahlfors och Eetu Rantala redo. Samuel Purola, Oskari Lehtonen, Otto Ahlfors och Eetu Rantala. Bild: Lehtikuva Eetu Rantala,Samuel Purola,Oskari Lehtonen,Otto Ahlfors

Norge hoppas på ännu ett löpguld då Karoline Bjerkeli Grøvdal går in som överlägsen statistiketta i finalen på 3000 meter hinder.

I Sverige vilar hoppet om ett EM-guld i Berlin på juniorvärldsrekordmannen Armand Duplantis axlar. 18-åringen är Europatvåa i stav bakom sin idol Renaud Lavillenie.

Tv-tider

kl. 10.00–13.30 TV2
kl. 20.10–23.00 TV2

Tävlingarna refereras på svenska av Leif Lampenius och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Tv-sändningen gör emellanåt svängar till Glasgow för att visa andra grenar under super-EM. På Arenan visas friidrotten utan avbrott.

Maratonsändningen på Arenan hittas HÄR och kvällspasset HÄR.

Tidtabell

10.05 D maraton
11.00 H maraton
-----
20.10 H stavhopp final
20.20 D 4x100 meter försök
20.30 D slägga final
20.40 H 4x100 meter försök Finland
20.55 H tresteg final Simo Lipsanen
21.00 D 1500 meter final
21.15 D 5000 meter final
21.55 D 3000 meter hinder final
22.20 D 4x100 meter final
22.35 H 4x100 meter final Finland?

Läs mera:

Lipsanen har superhopp i kroppen – medioker nivå i tresteget öppnar för blåvit succé: ”Det är all in i finalen”

Simo Lipsanen har tagit sig till trestegsfinal i friidrotts-EM i Berlin. Han kom på tionde plats i kvalet på resultatet 16,51 – men ska kunna nå mycket längre i finalen. Det kan räcka vart som helst.