Hoppa till huvudinnehåll

Pastellfärgad mat och många cigaretter - Alma Pöysti om hur det var att bege sig till 1980-talets Tanzania i storserien Liberty

Karakätrerna Tita och Marcus står tätt intill varandra. Tita håller en isbit mot sina läppar.
Karakätrerna Tita och Marcus står tätt intill varandra. Tita håller en isbit mot sina läppar. Bild: DR / Aske Foss Yle Fem,Alma Pöysti,Charlie Karumi,Charlie Karumi som Marcus

På söndag kväll blir det tv-premiär för den nordiska storserien Liberty i Yle Fem.

Serien utspelar sig i Tanzania på 1980-talet och rollistan består av skådespelare från bland annat Danmark, USA och Sydafrika. Och inte att förglömma: Svenskfinland!

- Jag fick e-post för cirka ett och ett halvt år sedan, berättar Alma Pöysti, de sökte efter en finlandssvensk skådespelare och hade fått nys om mig.

Pöysti ombads göra en så kallad self-tape, det vill säga filma sig själv när hon spelade en scen. Och så blev rollen som Tita hennes.

- Tita är en ganska dekandent och uttråkad människa som lever i ett olyckligt äktenskap. Min man spelas av Antti Reini.

Pöysti och Reini är de enda finländska skådespelarna i det väldigt internationella teamet.

Dansk precision fick tidtabellerna att hålla

Mycket av serien spelades in i kaotiska miljöer, till exempel på marknader där man skulle ha massvis med statister och gamla bilar i bild.

Dessutom pratades danska, svenska, swahili och engelska om vartannat. Liberty handlar om svåra ämnen såsom konflikter och korruption, men stämningen i teamet var hjärtlig och avslappnad.

Alma Pöysti är imponerad av att det danska produktionsbolaget klarade av att ha kontroll över allting.

- Jag begriper inte hur de gjorde, men alla tidtabeller höll. Vi slutade spela in i november och i februari hade serien premiär i Berlin!

Komiskt att se ut som sin egen mormor eller farmor

Liberty spelades in i Sydafrika, men förutom att inspelningen innebar en geografisk resa för Alma blev det en resa i tiden.

- Det ska ju vara 1980-tal så vi röker otroligt många cigaretter, dricker drinkar, spelar tennis och äter pastellfärgad mat. Dessutom gick vi ju alla omkring och såg ut som våra egna mor- och farföräldrar när det begav sig så det var ganska komiskt.


Orginaltitel: Liberty (Danmark, 2018)
5 avsnitt, 30 dagar på Arenan

Serien baserar sig på Jakob Ejersbos roman med samma namn.

I rollerna: Connie Nielsen (Katrina), Magnus Krepper (Jonas), Carsten Bjørnlund (Niels), Sofie Gråbøl (Kirsten), Anton Hjejle (Christian), Charlie Karumi (Marcus)
Regi: Mikael Marcimain
Produktion: DR / Samproduktion