Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä om Soinis utspel om abort - "regeringens linje är klar"

Statsminister Juha Sipilä (C) i Helsingfors den 12 augusti 2018
Statsminister Juha Sipilä (C) i Helsingfors den 12 augusti 2018 Statsminister Juha Sipilä (C) i Helsingfors den 12 augusti 2018 Bild: Lehtikuva Juha Sipilä,Statsminister

Statsminister Juha Sipilä (C) tänker inte vidta några åtgärder mot utrikesminister Timo Soinis (Blå) senaste utspel, då han mot regeringens linje berömde Argentina för att landet inte legaliserar abort.

Soini har väckt debatt för ett blogginlägg där han indirekt berömmer den argentinska senatens beslut att inte legalisera abort i landet.

- Var och en har rätt till sin egen åsikt i frågan, sade Sipilä då han träffade pressen tidigare i dag.

- Det här väckte debatt redan i maj-juni då frågan senast var aktuell. Regeringens linje i frågan är klar för alla, sade Sipilä.

Sipilä meddelade på fredagen per e-post till STT att flickors och kvinnors ställning samt sexuella och reproduktiva rättigheter är människorättsfrågor som är grundläggande för den finländska utrikespolitiken.

Riksdagens andra vice talman Tuula Haatainen (SDP) har fördömt Soinis utspel och betecknat det som kvinnofientligt.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson har sagt att utrikesminister Soini inte är trovärdig som förkämpe för flickors och kvinnors rättigheter då han uttrycker sig som han gör.

Berömmer budgetförslaget

Sipilä är nöjd med finansministeriets färska budgetförslag. Fler beslut om budgeten fattas under regeringens budgetförhandlingar senare i augusti, säger han.

Sipilä anser att det är viktigt att det handlingsutrymme som den goda ekonomiska situationen för med sig används på rätt sätt.

- Vi har beslutat att använda det till att höja de minsta förmånerna och stärka sysselsättningen.

Vad gäller skatterna är det enligt Sipilä klart att den här regeringen inte skärper beskattningen.

Sipilä tror vidare att det i Finland finns ett brett samförstånd om att det kommer att behöva krishjälp för bönderna med anledning av den dåliga skörden i år.

Källor: Yle, STT

Läs mera:

Storm kring Timo Soini igen - utrikesministerns abortåsikter upprör på sociala medier

Utrikesminister Timo Soini är återigen målet för ilska på sociala medier, på grund av samma orsak som senast: hans åsikter i abortfrågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes