Hoppa till huvudinnehåll

Åklagaren kräver livstids fängelse för mordbrännare i Seinäjoki

En rättegång
Rättegången mot den mordåtalade inleddes den 13.8 En rättegång Bild: Yle/Hanne Leivo rättegång,domstolar,åtalade

En familjefar i Seinäjoki står inför rätta för en misstänkt mordbrand i september i fjol. Den åtalades sambo omkom i branden och parets ena barn fick en allvarlig hjärnskada.

Det var på morgonen den 21 september i fjol som en häftig brand bröt ut i ett egnahemshus i stadsdelen Pohja i Seinäjoki.

Enligt åtalsskriften hade mannen och hans sambo grälat före branden. Då ska mannen ha slagit kvinnan i huvudet med ett okänt föremål.

Efter detta har mannen, med bensin som tändvätska, tänt eld på bostaden och garaget.

Brandmän på taket till ett brinnande egnahemshus.
Taket till huset öppnas för att underlätta släckningsarbetet. Brandmän på taket till ett brinnande egnahemshus. Bild: Yle/Tarmo Niemi släckning av bränder,eldsvådor,brandkårer

Då räddningspersonal kom till det övertända huset hittade rökdykare sambon och parets sexåriga dotter medvetslösa i ett sovrum.

Kvinnans liv gick inte att rädda, utan hon dog av kolmonoxidförgiftning. Dottern ådrog sig en allvarlig hjärnskada och enligt läkare är hennes chanser att återhämta sig små

Parets treåriga som hade lyckats ta sig oskadd ut ur det brinnande huset. Den åtalade mannen ådrog sig allvarliga brännskador.

Rättegången mot mannen inleddes på måndagen i Södra Österbottens tingsrätt.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mord, två mordförsök och mordbrand. Enligt åtalet har gärningen utförts på ett synnerligen rått och grovt sätt.