Hoppa till huvudinnehåll

Den turkiska liran störtdök – Erdogan skyller på en internationell konspiration och öppnar för att dra Turkiet ur Nato

Valutakurser på en skärm.
I fredags såldes en dollar för 7,24 lira. Den turkiska liran har försvagats under de senaste veckorna. Valutakurser på en skärm. Bild: EPA Turkiet,ekonomi,Turkisk lira,inflation

Den turkiska lirans störtdykning har bromsats upp åtminstone för tillfället, efter att liran förra veckan nådde sin lägsta nivå någonsin gentemot den amerikanska dollarn.

En dollar var på måndagsmorgonen värd 6,60 lira då den ännu i fredags såldes för 7,24 lira.

Bakom höjningen finns antagligen finansminister Berat Aylbaraks löften om statliga åtgärder för att få stopp på värdesänkningen.

Landets centralbank ska bland annat förse bankerna med den likviditet som behövs.

Liran har i år tappat så gott som hälften av sitt värde i förhållande till dollarn, vilket bland annat har lett till valutaflykt och minskade utländska investeringar i landet.

Turkisk lira
Den turkiska liran har förvagats med nio procent i år. Turkisk lira Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,sedlar,valuta,pengar,ekonomi

Värdet på liran har sjunkit i flera år men störtdykningen inleddes efter att den diplomatiska tvisten med USA blev värre.

I bakgrunden finns bland annat det faktum att den oppositionella predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare, som Erdogan anser ligga bakom kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016, har fått politisk asyl i USA.

USA:s president Donald Trump har samtidigt aktiverat sig i frågan om den amerikanska pastorn Andrew Brunson som suttit i fängelse och senare husarrest i Turkiet. Pastorn som av Erdogan anklagats för samröre med Güleniströrelsen och den terrorstämplade kurdgerillan PKK.

USA fördubblade tullarna på Turkiets export av stål och aluminium. Tarifferna trädde i kraft på måndagen.

Donald Trump och Erdogan
Förhållandet mellan Trump och Erdogan har blivit kyligare. Donald Trump och Erdogan Bild: AFP / Lehtikuva Trump,Donald Trump,Recep Tayyip Erdogan,Turkiet,USA,Erdogan

Utredningen av sociala medier inleds

Åklagaren för en domstol i Istanbul har inlett en undersökning av personer som misstänks ”genom sin verksamhet ha äventyrat den ekonomiska säkerheten i landet".

Åklagaren säger att utredningen gäller åtminstone 346 konton på sociala medier, genom vilka det ska spridits information som ”på ett provokativt sätt” ska ha underblåst sänkningen på turkiska valutan.

Presidentens talesperson sa idag att "ingen ska lägga någon vikt vid katastrofliknande spekulationer i medier."

Lämnar Nato?

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beskyllde utländska aktörer att ha ingått i en konspiration mot Turkiet.

- Målet med operationen är att få Turkiet att ge sig både politisk och ekonomiskt, sa Erdogan.

Han har sagt att Turkiet kanske måste börja se sig om efter allierade på annat håll.

Turkiets president öppnade till och med för att lämna militäralliansen Nato.

I ett tal på måndagen sa Erdogan att Turkiet kommer att övervinna det han kallade en attack på Turkiets ekonomi.

- Översittarna och tyrannerna i det globala systemet kan inte skamlöst inkräkta på de tillgångar vi betalat för med vårt blod, sa Erdogan i en tydlig släng mot USA.

Vad ligger bakom den ekonomiska krisen?

Den turkiska ekonomin har inte precis gått som på räls under en längre tid.

Flera ekonomiska experter har skyllt det dalande värdet på liran på rädslan för att Turkiet håller på att gå in i en allvarlig ekonomisk kris.

Värdet på den turkiska börsen har fallit med 17 procent, medan inflationen i landet ligger på 15 procent.

Investerare oroar sig för att turkiska företag som har tagit lån för att bättre kunna ta del av byggboomen i landet, nu kämpar med att förkorta lånen i euro eller amerikanska dollar.

Den försvagade liran innebär kort och gott att det nu finns mer att betala.

EU:s ministerråd IMF om ett krismöte i förra månaden, just för att diskutera vilket stöd IMF kan ge Turkiet, rapporterar Financial Times.

Erdogan har tidigare vägrat söka stöd av IMF.

Förberedelser inför toppmötet

Mitt under pågående oro på marknaden har Turkiet officiellt besök från Ryssland då Rysslands utrikesminster Sergej Lavrov träffar sin turkiska kollega Mevlüt Cavusoglu i Ankara på måndagen och tisdagen.

Det rör sig om ett förberedande möte inför ett toppmöte om situationen i det krigshärjade Syrien, där det är tänkt att ledarna för Ryssland, Frankrike, Turkiet och Tyskland ska delta, uppger det ryska utrikesministeriet.

Ryssland, som stöder president Assad och hans regering, och Turkiet, som stöder rebellgrupper, har den senaste tiden börjat samarbeta i högre utsträckning.

Bland annat nådde länderna nyligen en uppgörelse om att inleda en evakuering av människor från regimtrogna områden norr om rebellkontrollerade Idlib.

Anhängare till turkiska AK-partiet firar valseger i Ankara.
Erdogananhängare firar efter att Erdogan och AKP segrade i valet i juni. Anhängare till turkiska AK-partiet firar valseger i Ankara. Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN Rättvise- och utvecklingspartiet,Turkiet

Turkisk militär har i år gått över gränsen mot Syrien eftersom Turkiet anser att de kurdiska beväpnade organsiationerna i norra Syrien är sammankopplade med ärkefienden PKK.

De militära framgångarna i Syrien anses allmänt ha ökat stödet för presidenten.

President Erdogan och hans parti AKP fick nyligen förnyat förtroende i det tidigarelagda president- och parlamentsvalet juni.

Källor: Reuters, BBC, CNN Turk, Financial Times

Läs också