Hoppa till huvudinnehåll

FBI sparkar Trumpkritisk agent som arbetade med Rysslandsutredningen

FBI-agenten Peter Strzok.
FBI-agenten Peter Strzok får sparken för sina Trumpkritiska textmeddelanden. FBI-agenten Peter Strzok. FBI (artist),Peter Strzok

FBI-agenten Peter Strzok får sparken på grund av Trumpkritiska textmeddelanden. Strzok var tidigare en av de personer som ledde Rysslandsutredningen.

Peter Strzok arbetade på FBI i 22 år. Under presidentvalskampanjen 2016 skickade han flera Trumpkritiska meddelanden till en kvinna på byrån som han dessutom hade en affär med.

"F Trump" och "Jag kan skydda vårt land på så många nivåer", lydde innehållet i textmeddelandena enligt NBC.

Strzok ombads lämna Rysslandsutredningen efter att specialåklagaren Robert Mueller fick veta om textmeddelandena.

Innan Strzok arbetade på Rysslandsutredningen ska han ha arbetat på utredningen kring Hillary Clintons användning av en privat e-postserver.

I textmeddelandena klarnade också att Strzok var ett fan av Hillary Clinton vilket har väckt republikanska ramaskrin i USA och fått människor att kräva att Muellers utredning granskas.

Trump och hans supportrar har upprepade gånger använt sig av Strzoks textmeddelanden för att stöda sina påståenden om att FBI agerar partiskt mot Trump.

Trump firar på Twitter

Sin vana trogen tog USA:s president Donald Trump till Twitter för att hylla avskedsbeslutet.

- Agent Peter Strzok fick just sparken från FBI - äntligen. Listan på dåliga spelare i FBI och justitieministeriet blir bara länge. Kommer häxjakten att avslutas nu? Det är en fullständig lögn, skriver Trump på Twitter.

Rysslandsutredningen ska ta reda på om Trumps kampanj samarbetade med Ryssland under presidentvalet 2016.

Trump har upprepade gånger kallat utredningen en "häxjakt" och "konspiration".

Källor: NBC, Reuters