Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt badförbud vid Sandö och Smulterö – nu får man inte heller tvätta mattor

Förbud för mattvättning.
Mattvättningsplatsen vid Brändö sund i Vasa. Förbud för mattvättning. Bild: Yle/Jukka Tyni mattor,förbud,Brändö Sund,Vasa,mattvättning

Det råder fortfarande badförbud vid Sandö och Smulterö badstränder och nu är även mattvättningsplatserna vid Brändö sund och Sandö stängda. Det finns ännu avloppsbakterier i vattnet visar de senaste provsvaren.

Efter att flera hundra kubikmeter avloppsvatten läckt ut i Metviken har Vasas miljöavdelning, Vasa vatten och NTM-centralen samarbetat för att kartlägga vattenkvaliteten i Vasa skärgård.

Värdena på vattenproverna har gått ner sedan förra veckan men resultaten av fredagens provtagningar visade att det ännu är lite förhöjt jämfört med andra badstränder.

Enligt miljöingenjör Ulla Udd vid Vasa miljöavdelning bedömer man att inte öppna badstränderna ännu eftersom värdena ännu är förhöjda, trots att det inte överskrider åtgärdsgränsen.

– Vinden har gjort att avloppsbakterierna har rört på sig och nu fört dem mot Smulterö. Det är skäl att ännu se hur det utvecklats. På onsdag tar vi ställning till fortsatta badförbud och undersökningar.

– Vi konsulterar med instituetet för hälsa och välfärd, THL om hur man ska förhålla sig till den här situationen. En sådan här omfattande situation har vi inte haft tidigare.

Nya provtagningar utfördes av Vasa stads miljöavdelning under måndagen, men de väntar ännu på resultaten.

– Provsvaren fås på tisdag och onsdag, säger Udd

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten