Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Åskan ökar skadeanmälningar på hemelektronik, älska eller hata att plasta skolböcker?, motdemonstrationer överskuggade extremhögerns demonstration i Washington

Åskväder i Pargas
Åskväder i Pargas Bild: Eric Jansson blixt

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Försäkringsbolag har varit sysselsatta med skadeanmälningar orsakade av åskväder i Vasatrakten. Det handlar både om skador på byggnader och elektronik som hör till byggnader, olika hushållsapparater och hemelektronik.

Vi har också sammanställt tips för hur du ska skydda din hemelektronik då det åskar.

Då skolan börjar är det också dags att söka fram bokplastet.

Att beklä skolböcker i plast ska ge böcker en längre livsläng samtidigt som det är ett effektivt recept mot trista hundöron på bokpärmarna.

Men alla som själv plastat böcker - som förälder eller som elev - vet att det inte alltid är den mest efterlängtade av pysselstunder. För att undvika ett slarvigt resultat till exempel i form av luftbubblor, krävs precision och tålamod.

Utrikes

Stora motprotester överskuggade en manifestation för vit överhöghet i Washington.

Endast några tiotal nynazister och rasister deltog i demonstrationen utanför Vita huset,som hölls på årsdagen av extremhögerns våldsamma demonstration i Charlottesville för ett år sedan, då tre personer dödades.

Antifascistiska motprotester lockade däremot tusentals demonstranter både i Washington och i Charlottesville i Virginia.

Väder

I dag förekommer regnskurar i stora delar av landet, så det kan löna sig att packa med ett paraply. Däremot är det mest uppehåll och tidvis soligt i landets södra delar. I Lappland blir det mulet och regnskurar eller regn på många håll.

Temperaturen i söder är 16...20 grader och i landets mellersta, norra Österbotten samt Kajanaland är temperaturen 13...18 grader. I Lappland blir det 8...14 grader.