Hoppa till huvudinnehåll

Mycket skador på hemelektronik efter åskvädret – ”man börjar fundera om man alltid ska springa till proppskåpet”

Markus och Sofie Vikström kokar för tillfället på en reserv kokplatta.
Markus och Sofie Vikström kokar för tillfället på en reserv kokplatta. Markus och Sofie Vikström kokar för tillfället på en reserv kokplatta. Bild: Yle/Rosita Pellas Vasa,kök,kokplatta

Några av dem som drabbades när ett kraftigt åskväder drog över Gerby i Vasa för två veckor sedan var Markus och Sofie Vikström. När de skulle gå och lägga sig en kväll då det åskade sprakade det plötsligt till i eluttagen och några säkringar for i huset.

Det visade sig senare att flera elektriska apparater gått sönder.

– Vi märkte först att köksfläkten inte fungerade när vi satte på säkringen, därefter att induktionsplattan var sönder och till sist att spotlights i taket var trasiga.

Vikström säger att det är problematiskt då grejer går sönder och garantin har försvunnit.

Flera hus i området drabbade

Han vet inte var exakt i området det var som blixten slog ner men berättar att det är möjligt att flera i området haft problem för åtminstone grannarnas robotgräsklippare och diskmaskin gick sönder samma kväll.

Dagen därpå ringde de sitt försäkringsbolag och gjorde en skadeanmälan.

– De ville att vi skulle kontakta montörer då för att få reda på om det går att reparera eller om man måste köpa nytt. Men montören kommer först hit om några dagar så vi vet inte ännu.

Försäkringsbolag har varit sysselsatta med skadeanmälningar orsakade av åskväder i Vasatrakten. Det handlar både om skador på byggnader och elektronik som hör till byggnader, olika hushållsapparater och hemelektronik.

Vad gör ni för att skydda er hemelektronik i vanliga fall när det åskar?

– Man har lärt sig sedan barnsben att dra ut sladdarna till elektriska prylar så alla sladdar till TV och dator var utdragna men till spisen och köksfläkten finns det inga synliga kablar så det är lite värre då. Nu i efterhand tänker man att säkert kunde man ha stängt av något i proppskåpet men det är kanske lite extremt, säger Markus Vikström.

– Ja, men förstås börjar man nu tänka att ska man alltid börja springa till proppskåpet och stänga av allt då det åskar, säger Sofie Vikström.

Överspänningsskydd hjälper bara viss hemelektronik

Tankar om hur man ska skydda sig och sin elektronik i hemmet uppkom hos familjen efter incidenten.

Vikström frågar sig om det inte finns något man kan lägga in i proppskåpet, en säkring som brinner av före strömpiken kommer, när man bygger nya hus?

Han har nu köpt överspänningsskydd att sätta mellan väggkontakten och den elektriska apparaten.

– Men man vet ju inte om de fungerar eller vill de bara ha några euron mera så att man ska köpa en ny kabel? Jag investerade i en sådan till tv:n faktiskt men de hjälper ju ändå inte till köksgrejerna som är direkt anslutna till elnätet.

”Man får vara glad så länge det bara handlar om små saker”

Familjen Vikström säger att trots att det kan bli kostsamt så handlade det som tur bara om relativt små materiella skador i deras fall.

– Blixten är inget att leka med, den kan ju till och med bränna ner ett helt hus, som det gjorde här i regionen nyligen. Så man får vara glad så länge det bara handlar om små saker.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten