Hoppa till huvudinnehåll

Professor: Presidentens inblandning i inrikespolitiken strider mot andan i grundlagen

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Bild: Sakari Luhtala / Yle val (samhälleliga händelser),presidentval,Presidentvalet i Finland 2018,Yle valgalleri,Sauli Niinistö,Samlingspartiet,Finlands president

Professorn i statslära vid Tammerfors universitet Tapio Raunio anser att det är problematiskt att republikens president Sauli Niinistö har använt sig av inrikespolitisk makt under sin tid som president.

Mati Mörttinen och Lauri Nurmi hävdar i sin bok, som publicerades på måndagen, att president Niinistö i december år 2015 bjöd in arbetsmarknadsledare på frukost till sin tjänstebostad Talludden.

Han ska ha vädjat till ledarna om att de borde nå en lösning om de åtgärder som regeringen efterlyste för att förbättra konkurrenskraften. Enligt boken bidrog detta till att konkurrenskraftsavtalet förverkligades.

Inrikes- och EU-politiken regeringens bord

Professor Raunio har specialiserat sig bland annat på presidentens ställning i Finlands politiska system. Enligt honom strider det mot andan i grundlagen om presidenten blandar sig i inrikespolitiken.

- Regeringen svarar för all inrikes- och EU-politik, presidenten borde hålla sig borta från den. Det har ingen betydelse om Niinistös agerande gynnar eller missgynnar regeringen, det är fråga om maktfördelning och andan i grundlagen, säger Raunio.

Raunio anser att gränsen för vilka frågor presidenten inom ramen för sina maktbefogenheter ska ta ställning till är mycket oklar och många frågor kan anses höra till utrikespolitiken. Men Raunio vill inte börja töja på begreppen.

Niinistös stora stöd har betydelse

Han tror att presidentens ovanligt stora stöd bland folket kan ha påverkat.

- Niinistö får stor medieuppmärksamhet fastän hans agerande inte alltid hänger ihop med hans maktbefogenheter. Det stora stödet bland allmänheten gynnar situationer där han kan använda makt.

Speciellt inför val kan Niinistö i skydd av sin popularitet agera rätt fritt, tror Raunio.

- Det är svårt att föreställa sig att statsministern, eller någon annan ledande politiker, i en sådan situation alltför mycket offentligt vågar klandra presidentens aktivitet, säger Raunio.

Texten baserar sig på artikeln: Professori: Presidentti Niinistön sekaantuminen sisäpolitikkaan perustuslain hengen vastaista, av Lauri Miikkulainen, Yle Uutiset.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes