Hoppa till huvudinnehåll

Skriande brist på svenskspråkiga talterapeuter - i Borgå är invånarna snart utan igen

en flicka sitter på soffan med fingerdockor och håller på med talterapi med en talterapeut.
Talterapi med barn är mycket lek med spel och ramsor. Marina Paqvalén stortrivs med sitt jobb som talterapeut. en flicka sitter på soffan med fingerdockor och håller på med talterapi med en talterapeut. Bild: Jeanette Broman / Yle Borgå,talterapeuter,talterapi,talterapi,Marina Paqvalén

Behovet av talterapi har ökat och i Borgå är situationen på den svenskspråkiga sidan akut. Läget är nästan det samma som för fem år sedan.

Eliisa Roine, servicechef för förebyggande tjänster i Borgå, säger att staden har två fasta tjänster för svenskspråkiga talterapeuter.

För tillfället är båda tjänstinnehavarna på antingen moderskapsledighet eller vårdledighet. De återvänder till jobbet tidigast vid årskiftet.

- Vi sökte vikarier för dessa tjänster men lyckades då fylla bara en. Nu slutar hon i oktober så efter det är vi utan igen, säger Roine.

Av någon orsak får staden inte in några arbetsansökningar. Roine tror att det kan bero på lönen.

- Kanske lönerna är bättre på den privata sektorn eller så lockar inte kortare vikariat utan man vill ha längre anställning, säger Roine.

Lång väntetid

På den privata sektorn finns det svenskspråkiga talterapeuter och Borgå stad köper även svenskspråkig talterapi den vägen. Marina Paqvalén jobbar som svenskspråkig talterapeut på ett av dessa företag.

Företaget som Paqvalén jobbar för har först nyligen börjat i Borgå. Därför har Paqvalén ännu inte riktigt koll på läget men hon har hunnit ta emot klienter via staden redan.

- Jag är glad att vi redan kunnat hjälpa genom att ta emot klienter som kommit med betalningsförbindelser.

servicechef Eliisa Roine sitter i sitt kontor.
Eliisa Roine servicechef Eliisa Roine sitter i sitt kontor. Borgå,servicechefer,Eliisa Roine

Det är här problemet uppstår då staden blir utan svenskspråkiga talterapeuter.

För att barnet ska få en betalningsförbindelse måste stadens talterapeut göra en bedömning. Utan en bedömning och betalningsförbindelse står klienterna själva för kostnaderna.

Den nuvarande talterapeuten på Borgå stad har endast resurser till att göra bedömningar. Väntetiden för att få en bedömning är cirka sex månader. Detta är alltför länge enligt både Roine och Paqvalén.

- I brådskande fall försöker vi komma på en lösning snabbare, säger Roine.

Hur problemet löser sig kan Roine inte säga. Hon hoppas att de hittar en vikarie innan den nuvarande hinner sluta.

Läs också