Hoppa till huvudinnehåll

Syd-Österbotten: Närpes brödfabrik läggs ner

Memmarivor i en kyldisk.
Memma är en av Närpes brödfabriks specialiteter. Memmarivor i en kyldisk. Bild: Yle/Roger Källman memma,Närpes brödfabrik

Österbotten blir ett bageri fattigare efter årsskiftet. I januari läggs nämligen anrika Närpes brödfabrik ner, rapporterar tidningen Syd-Österbotten.

Verkställande direktör Andreas Wirén säger att det tråkiga beslutet faktiskt har föregåtts av tankar om att förnya maskinparken och verksamheten.

- Vi har till och med tittat på nya lokaler, men vi var till sist tvungna att fatta beslutet att lägga ner verksamheten, säger Wirén till Yle Österbotten.

Den hårdnande konkurrensen inom bageribranschen har även den gjort sitt för att driva fram nedläggningsbeslutet. Utrymmet för NB:s bröd har minskat i butikernas hyllor.

- En annan bidragande orsak är att alla små bybutiker, som har varit trogna kunder, har lagts ner.

Trogna kunder

Närpes brödfabrik har en trogen kundkrets bland konsumenterna, säger Andreas Wirén. Sen beskedet om nedläggningen kom har han fått en del samtal av folk som beklagar det hela.

- Jag misstänker att jag nog kommer att få fler samtal under kvällen och morgondagen.

På tal om det: finns det något som kunde få dig att ändra ditt beslut?

- Det är klart, om vi kunde hitta någon annan lösning, till exempel en ny samarbetspartner, så är allt möjligt, säger Wirén.

Personalen på 18 personer fick beskedet om nedläggningen i fredags. Bageriet läggs inte ner omedelbart, utan verksamheten fortgår in i januari månad.

- Som det nu ser ut så lägger vi sen ner verksamheten och säljer ut maskinerna, säger Andreas Wirén.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten