Hoppa till huvudinnehåll

Boxningslegendarerna klara för rematch – men den här gången handlar det om ”hjärnornas kamp"

Lennox Lewis och Vitalij Klytjko.
Vitalij Klytjko och Lennox Lewis för 15 år sedan. Lennox Lewis och Vitalij Klytjko. Lennox Lewis,Vitalij Klytjko

För 15 år sedan besegrade Lennox Lewis Vitalij Klytjko i en kamp om VM-titeln i tungviktsboxning. Det blev aldrig någon rematch men nu kommer bjässarna att kliva in i ringen för att spela schack.

Lennox Lewis och Vitalij Klytjko möts igen. I oktober kommer de tidigare världsmästarna att mötas i en boxningsring i Kiev, men inte för att puckla på varandra.

Istället tävlar tungviktarna i schack i en duell som marknadsförs som ”hjärnornas kamp”.

– Vi kommer att spela schack i en boxningsring. Vi är för gamla för att dra på oss boxningshandskar, säger den 52-årige Lewis enligt World boxing news.

Det ska bli intressant att tävla med intelligens och inte med knytnävarna.

Både Klytjko och Lewis är ivriga schackspelare och har talat om hur mycket gemensamt de två till synes fullständigt olika grenarna har.

Lennox Lewis och Vitalij Klytjko.
Lennox Lewis och Vitalij Klytjko. Bild: Splash News/ All Over Press Lennox Lewis,Vitalij Klytjko

Avbrutet blodbad

Klytjko har upprepade gånger krävt en rematch efter den den dramatiska förlusten år 2003 som slutade efter sex ronder då domaren inte lät Kyltjko fortsätta på grund av ett djupt sår vid ögonlocken.

I samtliga domares papper ledde ukrainaren vid det här skedet men Lewis vann på teknisk knock out och tog hand om VM-bältena.

Klitjkos ansikte syddes senare ihop med 60 stygn.

Efter fajten var det länge snack om en rematch men istället avslutade Lewis sin karriär och boxades aldrig mer efter segern över Klytjko.